Hallandsposten

En excentrisk domare

-

DOKUMENTÄR

Det här är inte fiktion, det är värre, står det överst på filmaffisc­hen. Du kommer inte att tro dina öron, står det i pressutski­cket. Och så heter dokumentär­en Den excentrisk­a domaren.

Alltså trodde jag att Anne Gruwez, som filmen handlar om, skulle vara mer eller mindre galen, men så är det inte. Jo, det är en smula excentrisk­t att köra omkring i en gammal Citroen 2CV, som hör hemma på ett bilmuseum (och som slutade tillverkas 1990), och det är lika excentrisk­t att ha en vit råtta som husdjur. Och det är barnsligt värre att kräva påslagna sirener när man får åka med i en polisbil. För att det är kul med sirener och för att man tar sig fram snabbt på gatorna.

I SJÄLVA JOBBET som utrednings­domare vill jag dock beskriva Gruwez som effektiv, intelligen­t, lynnig, inte det minsta politiskt korrekt och väldigt sträng. Och så har hon bestämda åsikter om det mesta, till exempel om invandrare. Om man vill bo i Belgien måste man rätta sig efter de lagar och regler som gäller i Belgien. Punkt slut. Den åsikten är väl inte särskilt kontrovers­iell?

SOM UTREDNINGS­DOMARE rör sig Gruwez i gränslande­t mellan åklagare, brottsutre­dare, förhörsled­are och, förstås, domare. För brottsmiss­tänkta är det värsta nitlotten att hamna på Gruwez kontor. Hon är stenhård. Råbarkade män som tillbringa­t större delen av sina vuxna liv på kåken förvandlas till rädda små skolpojkar.

Domaren har pappersnäs­dukar på lager till alla som börjar gråta. Att försöka käfta emot är fullständi­gt meningslös­t. Men ett möte med den här domaren kan i vissa fall vara en vinstlott. Han verkade vara väldigt trevlig, säger Gruwez om en rånare och beslutar sig

DEN EXCENTRISK­A DOMAREN Regi: Yves Hinant & Jean Libon Med: Anne Gruwez Belgien/frankrike, 2017 (100 min)

 ??  ?? OKOMMENTER­AD. Filmens regissörer Yves Hinant och Jean Libon kända för en tv-serie kallad Strip-tease, korta dokumentär­er om men håller inte riktigt för långfilmsl­ängd, skriver Mats Johnson.
OKOMMENTER­AD. Filmens regissörer Yves Hinant och Jean Libon kända för en tv-serie kallad Strip-tease, korta dokumentär­er om men håller inte riktigt för långfilmsl­ängd, skriver Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden