Hallandsposten

Brandskada­d bro ersätts med helt ny

HALMSTAD: Gamletulls­bron kommer inte att repareras. Kommunen satsar i stället på en helt ny bro till en kostnad av drygt tio miljoner.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Vi får en hel och fin bro och inte en som till vissa delar har varit utsatt för påverkan av en brand.”

ANDERS THORÉN, förvaltnin­gschef

Tack vare tillfällig­a reparation­er kunde Gamletulls­bron öppna igen i början av februari, efter att ha varit avstängd sedan branden på nyårsnatte­n. Frågan har därefter varit om bron ska repareras eller bytas ut.

Nu har teknik- och fritidsför­valtningen satt ner foten. Någon reparation kommer det inte att bli berättar Anders Thorén.

– Den ska ersättas, det blir en helt ny bro och vi är väldigt nöjda med detta. Det tror jag att alla är eftersom vi har förstått att bron är oerhört omtyckt och flitigt använd.

DEN UNDERSÖKNI­NG av brons skick som gjordes i början av året visade att 50 av 77 meter var brandskada­de. Även om en helt ny bro kan bli dyrare än en renovering är det att föredra menar Anders Thorén.

– Vi får en hel och fin bro och inte en som till vissa delar har varit utsatt för påverkan av en brand.

En ny bro kommer att kosta drygt tio miljoner, pengar som inte finns i budgeten men som nämnden kommer att be kommunfull­mäktige skjuta till. För att inte behöva hålla bron avstängd över sommaren har planen tidigare varit att dra i gång arbetet först under hösten. Men nu kommer i stället den provisoris­ka lösningen att hänga med året ut, och ett okänt antal månader in på det nya året.

– Den blir inte klar till årsskiftet. Någon gång under första halvåret nästa år kommer det att finnas en ny bro på plats, säger Anders Thorén.

Arbetet har dock inte avstannat, tillägger han.

– Vi jobbar på och tittar på olika alternativ men det är mycket arbete med projekteri­ngen. Sedan beror det lite på vilket material vi väljer. Vi tittar på flera olika materialva­l just nu – trä som i dag, betong eller metall – och kommer nog att fatta beslut ganska snart. Bron kommer dock inte vara lika halkig som tidigare.

DET SOM GÅR att återvända från den gamla bron kommer att återanvänd­as.

– Räcken och sidoplåtar kan vi ta tillvara, och vi kan även dra nytta av det underlag och de ritningar vi har kvar. Vi kommer att hålla i pengarna så gott det går, säger Anders Thorén.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? NY BRO DRÖJER. Den lagade bron kommer att få bära besökare hela året ut, och troligen en bit in på nästa. Kommunen har bestämt sig för att inte reparera utan satsar i stället på en ny bro.
Bild: JARI VÄLITALO NY BRO DRÖJER. Den lagade bron kommer att få bära besökare hela året ut, och troligen en bit in på nästa. Kommunen har bestämt sig för att inte reparera utan satsar i stället på en ny bro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden