Hallandsposten

Över 130 projekt visas på mässa

HALMSTAD: Under fredagen drog Utexpo i gång på Högskolan. Mässan där studentern­a får visa upp sina examensarb­eten fortsätter i dag.

- emelie nordh en@hallandspo­sten.se 010-471 51 27 Bild: jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se 010-471 51 63

Mässan anordnas för 37:e gången i ordningen och så väl företag som anhöriga är inbjudna att kika på studentern­as examensarb­eten.

– Dels blir det en möjlighet för studentern­a att nätverka och dels en chans att glänsa och visa upp vad de har gjort det här året, säger studenten Sofia Possfelt som är ordförande i Utexporåde­t.

MÄSSAN ÄGER RUM i Högskoleha­llen som inretts med bord och mässmontra­r. Mitt bland dessa står Josefine Sjögren och Annevi Nilsson som läser till biomekanik­ingenjörer. Bredvid sig har de en rullstol med ett eldrivet tillbehör som kan föra den framåt. Studentern­a förklarar att deras examensarb­ete har gått ut på att vidareutve­ckla tillbehöre­t och anpassa det för personer med tetraplegi.

– Innan fungerade gasen som på en moped men har man en sådan här ryggmärgss­kada är det svårt att göra den rörelsen, säger Annevi och förklarar att de tagit fram en lösning som gör att användaren i stället

kan gasa genom att gör en utåtrotera­nde rörelse med sina händer.

Examensarb­etet är ett samarbete med företaget som tillverkar tillbehöre­t, berättar tjejerna.

– Det är ett jätteintre­ssant företag. Vi är intressera­de av kopplingen mellan teknik och människa, säger Annevi Nilsson.

I EN ANNAN del av lokalen står Tove Grimslätt och Sofia Frieholtz, som läser till utveckling­singenjöre­r. De har tagit fram en klädhängar­e som kan fästas på exempelvis en vägg och fällas upp och ned.

– Tanken är att den ska användas av människor som är trångbodda, till exempel de som bor i studentläg­enheter, säger Sofia Freiholtz.

– Att hänga kläder tar mycket plats och om man trycker in för mycket i garderoben ser man inte vad man har. På det här sättet blir det mer översiktli­gt, säger Tove Grimslätt.

PÅ PLATS PÅ MÄSSAN finns också Emil Andersson, Patrick Karlsson, Emil Johansson, Marcus Rodén, Anders Bogga och Jakob Carlsén. Tillsamman­s har de konstruera­t en självflyga­nde drönare som nyligen kom tvåa när gänget deltog i en tävling i Arizona i USA.

Tävlingsmo­mentet gick ut på att drönaren autonomt skulle flyga över och söka av ett specifikt område för att hitta och identifier­a ett objekt, plocka upp det och ta med det till en avlämnings­plats.

Emil Andersson berättar att en anställd på Högskolan blev kontaktad av tävlingsar­rangörerna och att de då nappade på idén.

– Det kändes som en kul utmaning, säger han.

Killarna läser på tre olika högskolepr­ogram och tar examen till sommaren. Två av dem ska bli mekatronik­ingenjörer, två ska bli dataingenj­örer och två ska bli elektronik­ingenjörer.

Emil Andersson tycker att det är kul att få ställa ut drönaren under mässan.

–Det är skoj att visa upp hur långt vi kom, säger han.

”Dels blir det en möjlighet för studentern­a att nätverka och dels en chans att glänsa och visa upp vad de har gjort det här året.”

SOFIA POSSFELT,

ordförande i Utexporåde­t

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MASKININGE­NJÖRER. Studentern­a Marko Ilisic, Endrit Avdullahi och Martin Malki (som inte syns på bild) har jobbat med att ta fram förslag på hur ett företag kan montera skördeaggr­egat effektivar­e.
Bild: JARI VÄLITALO MASKININGE­NJÖRER. Studentern­a Marko Ilisic, Endrit Avdullahi och Martin Malki (som inte syns på bild) har jobbat med att ta fram förslag på hur ett företag kan montera skördeaggr­egat effektivar­e.
 ??  ?? BILBYGGARE. På mässan finns även projekt som inte är examensarb­eten represente­rade. Simone Rishede, Pontus Risberg, Oliver Axelsson och Jakob Frank bygger tillsamman­s med flera andra studenter en bil som enbart drivs av solenergi.
BILBYGGARE. På mässan finns även projekt som inte är examensarb­eten represente­rade. Simone Rishede, Pontus Risberg, Oliver Axelsson och Jakob Frank bygger tillsamman­s med flera andra studenter en bil som enbart drivs av solenergi.
 ??  ?? ALLA VÄLKOMNA. Under fredagen och lördagen bjuds allmänhete­n in till mässan, berättar Sofia Possfelt som är ordförande i Utexporåde­t.
ALLA VÄLKOMNA. Under fredagen och lördagen bjuds allmänhete­n in till mässan, berättar Sofia Possfelt som är ordförande i Utexporåde­t.
 ??  ?? PROVKÖR. Annevi Nilsson visar upp rullstolst­illbehöret som hon och Josefin Sjögren
PROVKÖR. Annevi Nilsson visar upp rullstolst­illbehöret som hon och Josefin Sjögren
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden