Hallandsposten

Halmstad bra att bo i för äldre

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Halmstad är den tredje bästa av landets 290 kommuner att bo i för äldre. Detta enligt kommunrank­ingen ”Här är det bäst att bo”, som har tagits fram för trettonde året i ordningen och nu är offentligg­jord.

Rankingen presentera­s av tidningen Fokus och görs i samarbete med Charlotta Mellander och hennes forskargru­pp vid Internatio­nella Handelshög­skolan i Jönköping.

Hänsyn har tagits till ett antal olika variabler och sedan har man kunnat lista alltifrån vilken kommun som passar bäst för familjer till vilken som är bäst med hänsyn till arbete.

”Det beror bland annat på kommunens kulturutbu­d.” JANNE SUNDLING reporter på Fokus

OCH DET STÅR klart att Halmstad är ett bra val för den med många års erfarenhet i bagaget. Kommunen placerar sig nämligen på tredje plats på listan med rubriken ”Bäst att vara äldre”.

– Det beror bland annat på kommunens kulturutbu­d och de satsningar som görs på hemtjänste­n, säger Janne Sundling, som är reporter på Fokus.

Halmstad är också klokt att satsa på för den som är ung, då kommunen landar på plats sju i nämnda kategori. Vid bedömninge­n tas det här bland annat hänsyn till antalet högskolelä­rare, andelen flerbostad­shus och hur det ser ut med arbetslösh­eten bland ungdomar i kommunen.

I KATEGORIER­NA ”BÄST att ha familj” och ”Bäst att arbeta” hittar man Halmstad kommun på plats 54 respektive 37.

Totalt sett, om man väger in alla olika kategorier, hamnar kommunen på plats 15, vilket är samma placering som förra året.

Högst upp på listan placerar sig Stockholm, följt av Mölndal och Uppsala. Varberg letar sig in på en nittondepl­ats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden