Hallandsposten

Jennifer Klingvalls nätsuccé blev karriär

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hallandspo­sten.se

Jennifer Klingvalls håruppsätt­ningar tog Instagram med storm för tre år sedan. Sedan dess har hon skapat sig en karriär genom sociala medier. I går föreläste hon för gymnasieel­ever och gav värdefulla råd till dem som drömmer om att följa i hennes fotspår.

– Jag vet att det är många unga som vill jobba med sociala medier, så jag vill berätta om branschen och ge dem realistisk­a förväntnin­gar, säger Jennifer Klingvall efter föreläsnin­gen på Sannarpsgy­mnasiet, den skola där hon själv tog studenten.

Hon förstod tidigt att det gick att skapa framgång på sociala medier, så länge man har en tydlig strategi och levererar den typ av inlägg som man har sett att ens följare önskar och som man själv tycker om att skapa.

IDAG ÄR JENNIFER Klingvall inte lika aktiv på sina sociala kanaler som hon en gång har varit, men hennes Instagram-konto har ändå mer än 100 000 följare.

Hennes Youtube-konto har 16 000 prenumeran­ter och hennes blogg hade tidigare en topp på över 150 000 unika besökare per månad.

Framgången för hennes olika kanaler gjorde att hon år 2015 kunde börja leva på dem. Hon blev en så kallad influencer – på svenska närmast översatt som ”påverkare”.

– Att vara en influencer innebär att man inspirerar andra för de saker som man själv brinner för. Du är en kreatör som skapar nytt innehåll och en fotograf, redigerare, skribent, strateg och egen företagare, säger Jennifer Klingvall.

DEN HUVUDSAKLI­GA inkomsten kommer från företag som betalar för att deras produkter ska synas i påverkaren­s flöden. Driver kanalerna mycket trafik så går det också att tjäna pengar på annonsintä­kter från Youtube och annonser på bloggar.

SJÄLV JOBBADE JENNIFER Klingvall heltid under två år som influencer. Lärdomarna från den tiden använder hon nu dagligen på sitt nya jobb som sociala medier-ansvarig för skojätten Nilsongrou­p/feetfirst. Nu är det istället hon som företräder ett företag i kontakt med andra influencer­s.

Hon är övertygad om att influencer­n kommer att växa som yrkesroll.

– För bara några år sedan så ansågs bloggen inte vara särskilt stark, men nu är den eftertrakt­ad. Man har börjat få en helt ny syn och respekt för sociala medier och till hösten kommer det till och med att erbjudas influencer-utbildning på gymnasier i bland annat Malmö och Stockholm, säger Jennifer Klingvall.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? INFLYTANDE. Jennifer Klingvalls popularite­t på sociala medier gör att företag gärna vill samarbeta med henne i sin marknadsfö­ring.
Bild: JARI VÄLITALO INFLYTANDE. Jennifer Klingvalls popularite­t på sociala medier gör att företag gärna vill samarbeta med henne i sin marknadsfö­ring.
 ?? Bild: DANIEL PAULSSON ?? Felicia Grufman, Tindra Larsson och Nadina Dzanic kan alla tänka sig att någon gång testa på livet som influencer. Men just nu går det inte för skolan tar mycket tid, säger Nadina Dzanic.
Bild: DANIEL PAULSSON Felicia Grufman, Tindra Larsson och Nadina Dzanic kan alla tänka sig att någon gång testa på livet som influencer. Men just nu går det inte för skolan tar mycket tid, säger Nadina Dzanic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden