Hallandsposten

Satsning på nyttig mat för de minsta

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Färsk och ekologisk barnmat har visat sig vara ett framgångsk­oncept. På ett och ett halvt år har Halmstadfö­retaget Tip & Tot lyckats att etablera sig på marknaden och ägaren Kristina Brunander har stora visioner för framtiden.

Allt började för tre år sedan.

Kristina Brunander och hennes sambo var nyblivna föräldrar till sonen Bertram.

– När jag var i butiken och skulle köpa mat till honom reagerade jag ofta på att det inte fanns några färska alternativ. Det som fanns var smaklösa produkter med lång hållbarhet och som var fulla av olika tillsatser och som knappt innehöll någon näring, säger hon.

Idén till Tip & Tot var därmed född.

– Med tanke på att vi vuxna ofta tänker på vad vi äter och har möjlighet att välja sådan mat tyckte jag helt enkelt att det var orättvist att ett barn inte skulle ha samma chans.

Hon började att laborera med olika recept hemma i sitt kök.

– Jag hade världens bästa smakprovar­e i form av min son. Han visade verkligen när det var en maträtt som inte föll honom i smaken, säger Kristina och skrattar.

KRISTINA ÄGDE SEDAN tidigare företaget Standard Ekologiskt, som producerar ekologisk och Krav-märkta färdigrätt­er till matbutiker runt om i Sverige.

– Det var naturligtv­is en fördel att jag redan hade avtal med dessa butiker när jag lanserade mitt nya koncept. Det tog inte särskilt lång tid innan även det nya varumärket för barn återfanns i bland annat Coop- och Ica-butiker på olika platser i landet.

Nu finns både Standard Ekologiskt och Tip & Tot under ett och samma tak på Kvarndalsv­ägen i Halmstad.

Produktion­en av barnmaten drog i gång på allvar sommaren 2017.

– Det har gått över förväntan. Det visar att det inte bara är jag själv som efterlyser färsk och ekologisk barnmat. Men utmaningar finns. – Eftersom maten är färsk återfinns den alltid i butikernas kyldiskar och inte på de ordinarie barnmatshy­llorna. Nu är vårt mål att göra vår produkt mer synlig genom att ställa ut egna kylskåp i butikerna.

ETT LIKNANDE DILEMMA uppstår när företaget nu också planerar att starta e-handel.

– Vi måste på något sätt försäkra oss om att inte kylkedjan bryts för att maten ska behålla sin färskhet. Det är en utmaning som vi just nu brottas med.

Kristina Brunander har stora visioner för framtiden.

– Vi vill naturligtv­is etablera oss på fler platser i Sverige men har också siktet inställt på den norska och danska marknaden. Det här är ett koncept som kan bli hur stort som helst, säger hon.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? MAT. Entreprenö­r med framtidstr­o. Kristina Brunander vill ge de minsta en nyttig smakupplev­else.
Bild: JERRY CARLSSON MAT. Entreprenö­r med framtidstr­o. Kristina Brunander vill ge de minsta en nyttig smakupplev­else.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden