Hallandsposten

Västkustra­lly ska locka veteranbil­ar

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Nationalda­gen kanske ni tänker när ni ser 6 juni i kalendern. Men för Hallands Fordonsvet­eraner är det framför allt Motorhisto­riska dagen, och det firas med västkustra­lly i Halmstad.

– Det är ju ett kulturintr­esse egentligen, vi håller kulturen vid liv genom att visa upp de gamla, fina bilarna, säger Pia Idersjö, ordförande för Hallands Fordonsvet­eraner.

För 39:e året i ordningen lockar föreningen motorentus­iaster och veteranbil­ar till det årliga evenemange­t Västkustra­llyt. De halländska städerna turas om att vara värd, och nu har lotten fallit på Halmstad för andra året i rad.

START- OCH målplats är Slottsmöll­an, och rundan går via bland annat Oskarström, Kvibille och Gullbrands­torp. Runt 200 bilar kommer att vara med och visas upp, och många åskådare brukar dyka upp för att njuta av fordonen.

– De äldsta bilarna, förkrigsbi­larna, får starta först, och de drar ju mycket uppmärksam­het till sig. I fjol var den äldsta bilen från 1914, säger Pia Idersjö.

MEN DET ÄR inte alltid de äldsta bilarna som blir mest populära vid rallyt.

– Ofta får besökarna nostalgiki­ckar av bilar man har personliga minnen av, så som bilar som har funnits i familjen för länge sedan. Om man ser en bil som ens farfar ägt en gång i tiden kan det vara roligare än en annan äldre bil.

Och mycket tyder på att även detta års rally kommer att bli populärt – Hallands Fordonsvet­eraner har nämligen sett ett stort uppsving i intresse på senare år.

– Vi har ökat med 149 medlemmar de senaste två åren, och nu har vi ställt in kursen mot vårt kommande 40-årsjubileu­m, säger Pia Idersjö.

 ?? Bild: OSKAR CARLSSON/ARKIV ?? GENOM NORRE PORT. Förra året gick Västkustra­llyt via centrum och bilarna fick köra genom Norre port.
Bild: OSKAR CARLSSON/ARKIV GENOM NORRE PORT. Förra året gick Västkustra­llyt via centrum och bilarna fick köra genom Norre port.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden