Hallandsposten

Fru bedrog man med jättelån

En kvinna i Laholm tog lån på över en halv miljon kronor i sin makes namn utan att han visste om det. Nu åtalas hon för grovt bedrägeri.

- JONATAN GERNES

Kvinnan lånade pengar för att finansiera sitt spelberoen­de som hon höll hemligt för familjen.

Efter att ha lånat cirka 400 000 kronor i eget namn började hon utge sig för att vara sin make för att kunna ta lån även i hans namn.

Genom att använda makens bankdosa och bank-id plockade hon på kort tid ut pengar hos 18 olika kreditgiva­re. Totalt lurade hon på så vis lånefirmor­na att betala ut minst 51316399 kronor.

Maken upptäckte saken när internet var avstängt efter att familjen kom hem från semestern förra året. Efter ett antal bortförkla­ringar försvann hustrun. Sedan kom ett sms. Frun förklarade att hon hade gjort slut på alla deras pengar.

”Förlåt allt är förstört ... det finns inga pengar.” UR KVINNANS SMS TILL MAKEN

”Förlåt allt är förstört ... det finns inga pengar...orkar inte mer nu.. har hamnat i ett spelberoen­de som bara eskalerat”, skrev hon.

Lånehärvan nystades upp. Mannen gick till polisstati­onen i Laholm och anmälde sin fru för bedrägeri. Han lämnade över hennes dator och mobiltelef­on till polisen.

Lånen spänner från 2 600 kronor hos ett sms-låneföreta­g och upp till 146 000 kronor hos ett kreditkort­sbolag.

Kvinnan har i förhör erkänt vad hon gjort. Hon skötte ensam familjens ekonomi innan spelandet på nätcasinon tog överhanden.

Åklagaren anser att bedrägerie­t är grovt eftersom kvinnan med uppsåt och urkundsför­falskning lurade en stor krets långivare på ett högt sammanlagt belopp.

Paret har varit gift i tio år och har barn tillsamman­s. Efter händelsen har mannen gett frun en andra chans och de lever fortfarand­e ihop. Det finns också en betalnings­plan hos Kronofogde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden