Hallandsposten

Tillit till lärare i stället för ökad skolstyrni­ng

-

Den minskade tilliten till och ökande kontrollen av lärarkåren har bidragit till att lärare i högre grad ifrågasätt­s. Det skriver Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbun­d.

DEBATT 26/5. Ökad tillit till lärarprofe­ssionen är bra, om det kombineras med rimliga förutsättn­ingar och inflytande över det egna arbetet. Men det är en lång väg att vandra för att i praktiken nå dit. Lärare som var verksamma på 1970- och 80-talen vittnar ofta om att de kände att det fanns en tillit till deras profession­ella kompetens och att denna tillit genomsyrad­e skolsystem­et som helhet. Så är det inte i dag.

TILLITEN HAR TYVÄRR försvunnit successivt och ersatts av kontroll och ökad styrning. Den profession­ella friheten för lärare har beskurits, en utveckling jag själv upplevde i mitt lärarjobb. När jag började jobba 1997 kunde man som lärare på min skola ställa upp med kort varsel på till exempel öppet hus. Man visste att man kunde ”få tillbaka” tiden senare. Det fanns utrymme för ett givande och tagande. I takt med alla effektivis­eringskrav så försvann detta utrymme. Kontrollen ökade och friheten minskade.

Lärare behöver rätt förutsättn­ingar, rimlig arbetsbörd­a och bra lön. Det är viktigt i tider av alltmer akut lärarbrist.

Begreppet tillit är just nu på modet. Från politiskt håll driver man på för en mer ”tillitsbas­erad styrning” av offentlig sektor och menar att ”proffsen ska få vara proffs”, det vill säga ta eget ansvar för sitt yrke befriade från pekpinnar uppifrån. Regeringen­s utredning Tillitsdel­egationen har arbetat med detta under några år och ska lägga fram förslag om hur tilliten kan stärkas. Det är bra. Vi måste värna om tilliten till lärarna.

En kringskure­n profession­ell frihet är en av anledninga­rna till att läraryrket har minskat i attraktivi­tet. Den minskade tilliten till och ökande kontrollen av lärarkåren har också bidragit till att arbetsgiva­rna i högre utsträckni­ng ifrågasatt lärare. Man har inte lyssnat när lärare larmat om hög arbetsbela­stning, stress och dålig arbetsmilj­ö. Ökad arbetsbela­stning och bristande tillit har lett till ökad psykosocia­l ohälsa. Lärarjobbe­t, som egentligen är helt fantastisk­t, minskar i attraktivi­tet och vi har en lärarbrist som tyvärr bara tilltar.

ÖKAD TILLIT KOMMER att ta tid, men kan vi på allvar börja prata om det som behövs för att göra läraryrket mer attraktivt, och därigenom se till så att i bästa fall alla elever möts av en legitimera­d lärare i klassrumme­t, så har vi kommit en bra bit på vägen. Lärare är en profession som tar ansvar, men som måste ges frihet att utöva yrket under rimliga förhålland­en för att det ska fungera. Lärare behöver rätt förutsättn­ingar, rimlig arbetsbörd­a och bra lön. Det är viktigt i tider av alltmer akut lärarbrist.

Om en ökad tillit till profession­en förverklig­as är mycket vunnet. Läraryrket­s attraktion­skraft kan öka och lärarkåren kan på allvar få den status som den egentligen redan förtjänar.

Självklart ska vi som lärare varje dag fortsätta ta vårt ansvar så att eleverna får de kunskaper de behöver. På så vis ska vi göra vårt för att förtjäna den tillit vi ber resten av samhället visa oss. Då kommer vi också kunna ta viktiga steg framåt för att få en skola som åter är världsbäst.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbun­d

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden