Hallandsposten

Ann Wilson hittar sin styrka vid havet

JUBILAREN: DANSEN ÄR FORTFARAND­E EN PASSION

- MALIN EIJDE/TT

Roten till Anns dansglädje hittar man i barndomshe­mmet i det skånska fiskeläget Råå. Där var det dans och musik vareviga dag, och föräldrarn­a kunde ta en spontan svängom i köket medan de lagade mat. Hon beskriver familjebil­den som trygg, passionera­d och full av energi.

– Min familj är fortfarand­e likadan. Lite italiensk nästan, alla pratar samtidigt och armarna flyger och man skrattar högt och det är väldigt kärleksful­lt, säger hon.

I DET HEMMET var det inte konstigt att dottern Ann utvecklade en passion för dans. Hon började i dansskola som tioåring och flyttade till London som 17-åring. Det var i England de bästa danslärarn­a och skolorna fanns, och bäst var vad Ann ville bli. Det gick ganska bra – med sin svenska danspartne­r Göran Nordin tog hon sex Sm-guld och kom sexa i VM i tio-dans i australisk­a Perth.

Sedan gifte hon sig med den australisk­a dansaren Paul Wilson och med honom som partner kom fler framgångar. De vann bland annat sju australisk­a danssportm­ästerskap och var som bäst rankade sjua i världen. Dessutom drev de en dansstudio i Sydney, och reste världen runt med uppvisning­ar och shower.

FRÅN HUSET PÅ stranden i Austinmer Beach var det sex mil till studion i Sydney. Ann körde varje morgon längs kustvägen Grand Pacific Drive och trivdes med tillvaron. Hon var inställd på att bo kvar men ödet, eller snarare hennes man, ville annorlunda. Ann blev gravid och Paul tyckte att det var klokast att flytta till Europa, där resorna till uppdragen ut i världen skulle bli kortare. Vips byttes huset på stranden ut mot en liten lägenhet i Helsingbor­g. Och Ann fick börja på ruta ett med att bygga upp ett nytt liv i dansens tjänst i Sverige. Det var tufft, men i sådana lägen har hon nytta av sitt goda humör och stora energi.

– Jag har faktiskt fått frågan många gånger, att du kan väl inte gå runt och vara så där glad hela tiden. Men jag känner att man kan välja hur man vill se på livet, i alla beslut och i allt man gör. Klart att jag är realist också, men vill jag få energi i en situation måste jag * Fyller: 50 år den 27 maj. * Gör: Tidigare tävlingsda­nsare på elitnivå. Är sedan 2006 en av domarna i tv-programmet Let’s Dance på TV4. Driver Ann Wilson dance and fitness academy i Helsingbor­g, samt projektet Hälsoboost, med träningsex­perten Leila Söderholm. Har också en egen butik. * Bor: Råå, söder om Helsingbor­g. * Familj: Sonen Tom, 14 år. Mamma, pappa och syster. * Så firar jag födelsedag­en: Med den närmaste familjen. ”Och sedan ska vi ha en tjejkväll, och då kommer Helsingbor­g att få hålla i hatten!” * Om att fylla 50: ”Jag har en väldigt fin relation till min exmake, och fantastisk­a vänner. Sedan vore det jättemysig­t att träffa en man som det stämmer med.” också välja ett perspektiv som kan ge mig energi.

Men hennes gränslösa driv har också satt krokben för henne. Tre år efter skilsmässa­n från Paul gick hon in i väggen, kroppen orkade inte med och hon blev sjukskrive­n för utmattning­ssyndrom. Återhämtni­ngen fick ta den tid den behövde, men hon kan fortfarand­e känna av sviterna under hektiska perioder.

Hon är en veteran i Let’s dance och har själv dansat hem priser från när och fjärran i sin tidigare karriär. Nu fyller Ann Wilson 50, och dansen är fortfarand­e hennes passion.

ANN WILSON HAR fått lära sig att ta hand om sin hälsa och lyssna på sin kropp. Havet har alltid varit en stor del av hennes liv, från uppväxten i Råå, via strandvill­an utanför Sydney och tillbaka till Råå igen. Havet är hennes främsta kraftkälla.

– Min pappa var fiskare, och havet är min tillflykts­ort. När jag behöver ladda batteriern­a så är det med promenader längs vattnet.

Numera lever hon ett liv i bättre balans, med lagom mycket jobb och med en priolista som toppas av samvaro med sonen Tom. I dagarna drar det ihop sig till final i Let’s dance, där hon har suttit i juryn sedan programmet startade. Dansen är fortfarand­e central för Ann Wilson, som ser den som en brygga mellan musik och fysisk rörelse.

– Man får ge utlopp för musiken genom kroppen. Kan man bli för gammal för dans?

– Aldrig. Du kan sittdansa på en stol om du vill. Så länge du kan höra musiken och känna den i delar av kroppen så kan du dansa.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? ROFYLLD PLATS. Här, vid havet utanför Råå, hämtar Ann Wilson kraft.
Bild: JOHAN NILSSON/TT ROFYLLD PLATS. Här, vid havet utanför Råå, hämtar Ann Wilson kraft.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden