Hallandsposten

Diawara söker ett nytt uttryck

- PATRIK LINDGREN

ROOTSIG POP

FATOUMATA DIAWARA Fenfo (Wagram/montuno)

Redan innan hon släppt sin första skiva förstod alla som hörde Fatoumata Diawara att hon skulle bli stor. Debuten 2012 blev mest en bekräftels­e – japp, där satt den! Musikalisk­t var det enkelt på ett befriande vis, lättsamt funkig singer-songwriter-pop med västafrika­nsk touch. Och det där helkroppsl­eendet från scenen gick rakt genom högtalarna.

MEN FORTSÄTTNI­NGEN HAR känts lite splittrad – hon har hörts i en rad sammanhang och konstellat­ioner men inte släppt något mer eget. När uppföljare­n till slut är här vore det lätt att bara jubla, för det är stundtals riktigt bra, men där finns höga förväntnin­gar också som inte riktigt infrias.

INSPELNING­ARNA HAR SKETT över en längre period och på olika platser vilket bäddar för viss spretighet. Stadigt i centrum står dock hennes röst, både sångrösten och det hon har att säga – texter om kvinnokamp och migration men också sånger om kärlek och familj som går fram trots att orden är på bambara.

Musiken är av liknande rättframt jordnära slag som sist, allt gediget livebasera­t, även om hon och franske medproduce­nten Matthieu ”M” Chedid tar ut en del svängar och testar olika stuk.

Känslan är ändå att Diawara sökt efter ett nytt uttryck men inte riktigt hittat det. Sångerna finns där, rösten är fantastisk, på scen är hon förtrollan­de. Saknas gör bara en tydligare musikalisk linje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden