Hallandsposten

Opinion. För att rädda de halländska stränderna krävs det samarbete mellan kommunerna.

SAMARBETE. Genom att samarbeta över både kommun- och länsgränse­rna kan Hallands stränder räddas.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 29/5. Stränder som eroderar och blir mindre. Extremoväd­er som orsakar svåra översvämni­ngar. Det är verklighet redan i dag i både Halland och Skåne. Och med stigande havsnivåer och klimatförä­ndringar ökar riskerna i framtiden. Det är allvarliga utmaningar för kommunerna, men saknas en tydlig plan för man ska klara det. Stranderos­ion och översvämni­ngar känner inte av några kommungrän­ser.

PÅ MÅNDAGEN HADE fyra statliga myndighete­r bjudit in kustkommun­erna i Halland och i Skåne till ett möte i Malmö. Syftet var att skapa en ny regional kustsamver­kan.

Initiative­t till mötet kom från länsstyrel­serna i Hallands och Skåne län, och de statliga myndighete­rna Sveriges geologiska undersökni­ng, SGU, samt Statens geoteknisk­a institut, SGI.

”Det stora som har hänt i dag är att vi har bildat kustsamver­kan som organisati­on, och att vi som statliga myndighete­r gått ut till kommunerna och sagt att vi vill gärna jobbar tillsamman­s och fått ett väldigt positivt svar”, sa Lena Sommestad, landshövdi­ng i Hallands län, på en pressträff efter mötet.

Totalt var 21 kustkommun­er inbjudna till mötet, fem kommuner i Halland och sexton i Skåne. Och det fanns en bred samsyn om behovet att av delta.

”Det är helt nödvändigt att vi samarbetar. Vi ska självklart ingå i detta”, sa kommunstyr­elsens ordförande i Laholm, Elisabet Babic (M).

Från Halmstads kommun deltog Ola Nilsson (MP), ordförande i Laholmsbuk­tens va och ledamot i kommunstyr­elsen.

”Vi kan inte lösa det på egen hand. Det finns ett behov av regionalt samarbete och det är bra att Skåne och Halland gör detta tillsamman­s”, sa han.

Stranderos­ion är egentligen inget nytt problem, utan havet har alltid både tagit och gett när det gäller sandstränd­er. Förr i tiden löste man det genom att inte bo så nära kusten.

I dag är tiderna annorlunda och de kustnära områden har blivit allt mer attraktiva för boende. Men det leder också till ökade risker, inte minst med tanke på att extremoväd­er blir vanligare till följd av klimatförä­ndringar och att havsnivån förväntas stiga.

Därför är det viktigt att den nya regionala kustsamver­kan har bildats, dels för att få fram mer kunskap, dels för att samordna de åtgärder som behöver göras. Ett första steg för den nya kustsamver­kan blir att göra genomföra en kartläggni­ng av Hallands stränder liknande den som tidigare gjorts i Skåne.

DET SVENSKA SAMHÄLLET är ofta mycket starkt, men det kommer inte av sig självt. Det är när vi kan samarbeta som samhället blir som starkast.

Troligen har vi bara sett början på problemen med stranderos­ion och översvämni­ngar utmed de sydsvenska kusterna. Då krävs det rätt åtgärder, tydlig ansvarsför­delning och inte minst finansiell­a resurser.

Den nya regionala kustsamver­kan i Halland och Skåne är en välkommen lösning på ett problem som med största sannolikhe­t kommer att bli en allvarlig utmaning i framtiden.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? STRANDHOT. Stormar och höjd havsnivå är ett hot mot de halländska stränderna.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N STRANDHOT. Stormar och höjd havsnivå är ett hot mot de halländska stränderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden