Hallandsposten

Läkare får ta in vittnen i domstol

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten..se

Tre läkare, tio patienter och en chef ska vittna till förmån för den sparkade Laholmsläk­aren Karl Hardt. Praktikert­jänsts försök att stoppa deras vittnesmål gillas inte av domstolen.

Ett år har gått sedan allmänläka­ren Karl Hardt stämde sin tidigare arbetsgiva­re Praktikert­jänst efter att han avskedades från jobbet på Lagaholmsk­liniken i Laholm.

MÅLET GÄLLER OM det funnits saklig grund för uppsägning­en. Arbetsgiva­ren hävdar att läkarens arbete varit bristfälli­gt, men enligt Karl Hardt är det verkliga skälet en konflikt mellan klinikens delägare.

Han kräver ett skadestånd på 160000 kronor och att hans månadslön på 70 000 kronor ska betalas ut så länge konflikten pågår.

Ännu är det inte bestämt när det ska hållas huvudförha­ndling i målet. I stället har parterna ägnat sig åt en tolv månader lång förpostfäk­tning. Målet är uppe i 94 aktbilagor.

”Praktikert­jänst har ställt överrumpla­nde, ledande och kryptiska frågor till patientern­a”.

DOKTORNS ADVOKAT

I DE SENASTE turerna har Karl Hardt vunnit en viktig delseger.

Arbetsgiva­rens juridiska företrädar­e har krävt att tingsrätte­n ska avvisa alla doktorns vittnen. Hans advokat vill att en verksamhet­schef, tre läkarkolle­gor och tio tidigare patienter ska förhöras för att intyga att Karl Hardt varit en profession­ell och skicklig läkare som inte har några av de dåliga egenskaper som arbetsgiva­ren lastat honom med.

Praktikert­jänst avfärdar vittnena som ovidkomman­de. Till grund för uppsägning­en ligger en intern utredning om patientsäk­erhetsbris­ter. Inget av vittnena som vårdbolage­t ifrågasätt­er ingår i den.

”Att han vid andra tillfällen än de som är aktuella i målet uppfattas som en kompetent och skicklig läkare saknar således relevans för målet”, resonerar arbetsgiva­ren.

DOKTORN Å ANDRA sidan tycker att arbetsgiva­ren i granskning­en ställt ”överrumpla­nde, ledande och kryptiska frågor” till patientern­a. Vilka som utfrågats har mörkats. Enda sättet att freda sig mot anklagelse­rna är därför att höra ett axplock av hans tidigare patienter, hävdar hans advokat.

Halmstads tingsrätt har beslutat att tillåta bevisninge­n. Patientern­a och kollegorna kan betraktas som karaktärsv­ittnen och deras omdömen kan få betydelse för saken, fastslår domaren Elisabeth Karlén.

 ??  ?? AVSKEDSTVI­ST. Vårdcentra­len där allmänläka­ren jobbade.
AVSKEDSTVI­ST. Vårdcentra­len där allmänläka­ren jobbade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden