Hallandsposten

Halmstads stjärnor i Båstad

FOTBOLL: JANNE ANDERSSON HAR STARTAT UPPLADDNIN­GENS FAS 2

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Mycket folk på Örebäcksva­llen i Båstad när Janne Anderssons fotbollsla­ndslag hade öppen träning och det med – Gyllene Tider och Linnea Henriksson som åskådare.

Eller åskådare och åskådare. Linnea, med förflutet som spelare i IS Halmia, hade med sig egna fotbollssk­or och passade på att värma upp målvaktern­a.

– Jag vill kunna säga att jag har sprungit runt i mina skor med det här laget. Allt för att kunna skryta för polarna, skrattar hon.

De övriga i Gyllene Tider höll sig vid sidan av planen och signerade bland annat Vm-plattan ”Bäst när det gäller”.

– Men jisses, vad vältränade de är, konstatera­r Per som åtog sig uppdraget utan att tveka:

– Ett litet hedersuppd­rag att skriva en officiell fotbollslå­t. Ska man göra det på ett riktigt bra sätt, ska man göra det på sitt eget sätt. Jag sade direkt att jag inte kan skriva ”Vi ska kämpa, vi ska vinna...”, den typen av text. Det måste vara en jävligt bra titel. Det är det viktigaste, säger han och både tror och hoppas på brons och en lika magisk sommar som 1994.

– De är ju bäst när det gäller.

ATT GESSLE BLEV Halmian dels för att dräkterna var snyggare än HBK:S och dels som ungdomsrev­olt för att pappa Kurt var Hbk:are, är mer känt liksom att Micke Syd och Anders Herrlin en gång lirade i Harplinge IK.

Men herrar Göran Fritzsons och Mats ”MP” Perssons fotbollsfö­rflutna är mer höljt i dunkel.

– Jag gjorde två träningar med Sennans IF när jag var yngre. Mer blev det inte, berättar Göran.

Och för MP:S del var den kortare än så.

– Mitt fotbollsin­tresse? Generellt kan man inte ställa någon sån fråga för jag vet ingenting. Men en gång fick jag ställa mig i mål i Harplinge för jag var för dålig som utespelare. Det var sådana där tunga läderbolla­r som blev ännu tyngre när de

var blöta och det slutade att jag bröt tummen när jag skulle mota ett skott.

– Sedan den dagen tyckte jag att det var mycket roligare att spela piano och trimma moppar än att spela fotboll.

Mitt i allt gick Janne Andersson och njöt.

– Som Halmstadbo är ju det här klassisk mark. Det räcker att titta rakt över bukten så ser man ju Stället (Halmstad), skrattar Janne.

FAS 1 VAR mjukstarte­n i förra veckan. Med fas 2 snäppas Vm-förberedel­serna upp för fotbollsla­ndslaget när truppen på måndagen samlades i Båstad.

– Det här är den riktiga starten när alla spelare är här, säger Janne och avser att Jimmy (Durmaz) och Ola (Toivonen) skulle ansluta från Frankrike.

Dessa spelade så sent som i söndags när deras Toulouse säkrade nytt kontrakt i franska Ligue 1. Toivonen fick (äntligen) starta och Durmaz fick göra mål.

– Så om det varit lite struligt med speltid så ska det väl vara en liten boost att komma hem med hoppas jag, säger Andersson och såg fram emot fas 2 i förberedel­serna.

– Det blir mycket possession och spelinrikt­at för att komma igång. Men sedan blir det mer som en vanlig samling med tre, fyra träningar, match (Danmark) och så tre, fyra träningar till innan ny match (Peru).

MEN OM DET var glättigt och stojigt och mycket musik och autografsk­rivande på Örebäcksva­llen så var det allvarliga­re tongångar några timmar dessförinn­an på presskonfe­rensen när arrangörsl­andet Ryssland kom på tal

I samband med första samlingen fick hela truppen, spelare och ledare, träffa Civil Right Defenders som talade om Ryssland och bristen på mänskliga rättighete­r.

– Man blev både nedstämd och klokare, inte minst situatione­n för de homosexuel­la i Tjetjenien. Det är ju inte vi som ska driva utrikespol­itik, men jag tycker ändå att det är viktigt att vi är medvetna om att vi kommer till ett land där de mänskliga rättighete­rna inte alls efterlevs – något som vi tar som en självklarh­et, vi som har lyckan att vara födda i Sverige.

– Så har man en uppfattnin­g tycker jag att man ska framföra den. Sedan är det upp till var och en att tycka vad den vill. Men att man tar ställning till något man inte tycker är bra, det tycker jag är självklart, i alla fall i min värld, säger Andersson.

”Att man tar ställning till något man inte tycker är bra, det tycker jag är självklart, i alla fall i min värld.”

JANNE ANDERSSON

FÖR NÅGON BOJKOTT tror han inte på.

– Nej, jag är väldigt glad att vi kvalat till VM, sedan går det i Ryssland. Fifa och andra har valt att det ska hamna där och då åker vi dit och spelar. Och själv tror jag mer på att man deltar och på så sätt belyser saker, pratar och diskuterar än att bojkotta.

 ??  ?? MYCKET HALMSTAD. Gyllene Tider och Linnea Henriksson som gjort Vm-låten ”Bäst när det gäller” besökte Janne An-dersson och Vm-truppens första träning på Örebäcksva­llen i Båstad. Lägg märke till att Linnea har fotbollssk­or för hon värmde upp målvaktern­a.
MYCKET HALMSTAD. Gyllene Tider och Linnea Henriksson som gjort Vm-låten ”Bäst när det gäller” besökte Janne An-dersson och Vm-truppens första träning på Örebäcksva­llen i Båstad. Lägg märke till att Linnea har fotbollssk­or för hon värmde upp målvaktern­a.
 ??  ??
 ?? Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN ??
Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden