Hallandsposten

Geologer kollar utsatta stränder

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

I slutet av augusti ska geologer undersöka stränderna i Laholm, Halmstad och Falkenberg. Det ingår i ett samarbete mellan Halland och Skåne för att möta problemen med stigande havsnivå och ökad erosion.

För att kunna agera med en röst i frågor kring erosion och översvämni­ngar bildar länsstyrel­serna i Skåne och Halland – tillsamman­s med SGI (Statens geoteknisk­a institut) och SGU (Sveriges geologiska undersökni­ng) – det nya Regional kustsamver­kan Skåne/halland.

PÅ MÅNDAGEN presentera­des tankarna vid ett seminarium i Malmö, dit de skånska och halländska kommunerna bjudits in.

– Vi har lyssnat på kommunerna­s intressen. De ser ett stort behov att av jobba tillsamman­s med myndighete­rna, säger den halländska Den nya Regional kustsamver­kan Skåne/halland ska:

* Ta fram en enhetlig metodik för hur stränderna ska övervakas – sett till exempelvis vattenstån­d, vind, vågor och strömmar.

* Peka ut områden där bebyggelse bör undvikas, områden där bebyggelse eller annan viktig infrastruk­tur bör skyddas, samt områden där en ”planerad reträtt” är nödvändig.

* Ta fram informatio­ns- och rådgivning­smaterial till fastighets­ägare om vad som kan göras för att skydda sig. I vissa fall riskerar åtgärder att förvärra för andra fastighets­ägare.

* Utreda finansieri­ngsmodell för olika åtgärder som behöver göra i riskområde­n – med lämplig fördelning mellan enskilda fastighets­ägare, kommun och stat. landshövdi­ngen Lena Sommestad, som var på plats i Malmö.

En första uppgift blir att identifier­a kustområde­n som kan föreslås som särskilda riskområde­n för ras, skred, översvämni­ng och erosion.

– MEST UTSATT HAR Löderup strand i Skåne varit. Vi tycker att det är väldigt positivt att ha den här samverkan med länsstyrel­sen i Skåne därför att problemen är tydliga i Halland i dag också. Laholm och Halmstad jobbar med de här problemen just nu. Vi ser det som väldigt positivt att jobba över länsgränse­rna i de här frågorna, kommentera­r Lena Sommestad.

– Vi kan inte lösa det på egen hand, utan har behov av regionalt samarbete, säger Ola Nilsson, Miljöparti­ets toppnamn inför höstens kommunfull­mäktigeval i Halmstad samt ordförande i nämnden för Laholmsbuk­tens va, som också var på plats.

– Vi är glada att det som har gjorts i Skåne, där man har gjort ett stort projekt för att analysera stränderna, också kommer att göras i Halland, säger Lena Sommestad och syftar på att stränder och jordarter ska kartläggas och delas in efter ett särskilt index.

– Vi ska gå till fots längs stränderna, från gränsen mellan Skåne och Halland upp till Varberg där det blir klippkust, för att undersöka och samla in prover, säger Kärstin Malmberg Persson på SGU och berättar att de börjar i slutet av augusti.

DÄR FARORNA ÄR störst kan det behöva satsas på strandfodr­ing (att man flyttar dit sand från stora bankar ute till havs), invallning­ar eller planerad reträtt. Det sistnämnda låter drastiskt, men begreppet rymmer även tanken på att man ska avstå från att bebygga platser där man redan från början vet att det kommer bli problem.

Att ostkusten inte är i farozonen på samma sätt förklaras med att landnivån är högre där. Och att problemen i sydvästra Sverige blivit värre hänger ihop med att invånarant­alet skjutit i höjden, samtidigt som vi bygger alltmer havsnära.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHNNY SAMUELSSON ?? NATURENS KRAFTER. Vågor, vind och strömmar har i alla tider orsakat erosion – det vill säga att jord och sand förs någon annan stans – men i takt med att vi bygger mer strandnära, havsnivån stiger och extremväde­r blir vanligare blir det också problem.
Bild: JOHNNY SAMUELSSON NATURENS KRAFTER. Vågor, vind och strömmar har i alla tider orsakat erosion – det vill säga att jord och sand förs någon annan stans – men i takt med att vi bygger mer strandnära, havsnivån stiger och extremväde­r blir vanligare blir det också problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden