Hallandsposten

Patient tog sitt liv – psykiatrin får kritik

- YVONNE PERSSON

Psykiatrin­s heldygnsvå­rd i Halmstad kritiseras av Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, efter att en patient begått självmord direkt efter att han skrivits ut.

Händelsen hade anmälts till IVO av både psykiatrin­s chefläkare och av patientens pappa.

Chefläkare­n konstatera­r kort att patienten haft kontakt med vuxenpsyki­atriska mottagning­en i Halmstad, men även varit inlagd hos den psykiatris­ka slutenvård­en under 2017.

Pappan beskriver i sin tur hur sonen ”åkt in och ut från Piva” (psykiatris­k intensivvå­rd och akutmottag­ning, reds. anm.), och att han vid det sista tillfället blev utskriven utan att någon anhörig fick veta om det. Sonen gick ensam hem och pappan hittade honom efter självmorde­t. ”Psykvården i Halmstad är inte ens värd namnet, så snälla titta på detta noga”, skriver han i sin anmälan.

IVO konstatera­r att det brustit i samverkan mellan den slutna och öppna psykiatris­ka vården i Halmstad och även i kontakten med närstående. Man påpekar att det inte det finns dokumenter­at vilka insatser som planerades efter den slutna vården och att närstående, enligt patientlag­en, ska ges möjlighet att medverka.

Den psykiatris­ka slutenvård­en i Halmstad kritiserad­es även för en likartad händelse förra sommaren, då en inlagd patient tilläts ta en promenad ensam och då tog sitt liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden