Hallandsposten

Böter för trotsande åkerier

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Sedan i början av förra veckan har kommunen satt upp staket på gågator i centrum för att hindra tung trafik. Något som varit lättare sagt än gjort – och nu har polisen fått kopplas in för att bötfälla lastbilar.

– De ser väldigt allvarligt på detta, och vi har talat med många förare som otillåtet kört på gatorna. Vi kommer tillskriva deras åkerier, och polisen har varit på plats och bötfällt förare, säger Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsför­valtningen.

Efter klockan 11 på förmiddaga­rna är det förbjudet med varulevera­nser på gågatorna i centrum. Men eftersom reglerna inte följts har kommunen testat att sätta upp staket på bland annat Storgatan och Köpmansgat­an. Men trots det så har problemen fortsatt.

”Lastbilar på gågator skapar oro, och vi vill eliminera riskerna.”

ANDERS THORÉN

Teknik- och fritidsför­valtningen

– Vissa förare verkar inte vara intressera­de av att göra rätt, och det måste upphöra.

Anders Thorén menar att problemet blivit mer aktuellt sedan terroratte­ntaten de senaste åren som involverat stora fordon, bland annat på Drottningg­atan i Stockholm.

– Lastbilar på gågator är något som skapar oro, och vi vill göra allt för att eliminera risker. Nu har vi gått försiktigt fram och satt upp staket på några infarter, men vi är beredda att ta till fler åtgärder om det skulle behövas. I Stockholm satte man upp betonghind­er, kan det vara ett alternativ?

– En sådan åtgärd måste i så fall undersökas noga, eftersom blåljusver­ksamheten måste ha obehindrat tillträde. Men vi måste hitta en permanent lösning på detta, och det ska vi göra i samråd med cityföreni­ngen, åkerierna och räddningst­jänsten. Det ska också sägas att de flesta leverantör­er redan anpassat sig till reglerna bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden