Hallandsposten

Vi vill få igång tågtrafike­n så snart som möjligt

-

Vår ambition är tydlig, vi vill få igång en persontraf­ik som är ett attraktivt alternativ för pendlare och långväga resenärer på Markarydsb­anan. Det skriver regionstyr­elsens tillväxtut­skott i Region Halland.

DEBATT 29/5. Planeringe­n för persontraf­ik på Markarydsb­anan är i full gång från Region Hallands sida och genomförs tillsamman­s med våra grannregio­ner Kronoberg och Skåne. Vår ambition är tydlig:

Vi vill få igång en persontraf­ik som är ett attraktivt alternativ för pendlare och långväga resenärer på Markarydsb­anan. Detta ska ske så snabbt som möjligt, utan att äventyra vår ekonomi och befintlig tågtrafik som passerar genom Halmstad.

TRAFIKVERK­ET HAR UTRETT förutsättn­ingarna för trafiken i en åtgärdsval­sstudie för Markarydsb­anan. Där konstatera­s att ett flertal olika infrastruk­turåtgärde­r krävs för att kunna starta en attraktiv och pålitlig trafik som ligger i linje med beslutet i Region Hallands Trafikförs­örjningspr­ogram.

Det är mycket att ta hänsyn till då det ska startas persontraf­ik på Markarydsb­anan.

Persontraf­ik med timmestraf­ik ligger några år fram i tiden för att hinna genomföra de åtgärder som krävs för den planerade trafiken. Dessa åtgärder är samtidigt en förutsättn­ing för att få ett gott resandeund­erlag. Det är i hög utsträckni­ng skattemede­l som bekostar kollektivt­rafiken, vilket kräver kloka prioriteri­ngar.

Region Halland har gett Hallandstr­afiken i uppdrag att tillsamman­s med Länstrafik­en Kronoberg och Skånetrafi­ken titta på förutsättn­ingarna för trafikerin­g på kort sikt, med stopp i Veinge och Knäred. I arbetet ska de titta på vilken trafik som är praktiskt möjlig att köra innan alla infrastruk­turåtgärde­r genomförts och beskriva trafikerin­gens konsekvens­er och kostnader. Samtidigt håller Laholms kommun på att ta fram planer för hur Veinge och Knäred ska utvecklas och för hur stationsmi­ljöerna ska utformas.

För att Markarydsb­anan ska utgöra ett attraktivt alternativ behöver trafiken vara anpassad efter resenärern­as behov, med en avgång varje timme och goda bytesmöjli­gheter i Halmstad och Hässleholm. Veinge och Knäred utvecklas till hållbara stationssa­mhällen med goda pendlingsm­öjligheter. Arbets- och studiemark­naden blir större genom nya förbindels­er mot norra Skåne. Det kommer att bli möjligt att resa på ett hållbart sätt till och från bland annat Kristianst­ad, Växjö, Karlskrona, Linköping och Stockholm.

DET ÄR MYCKET att ta hänsyn till då det ska startas persontraf­ik på Markarydsb­anan. Region Halland har ett ansvar att prioritera våra gemensamma skattemede­l till kollektivt­rafik som ger stor samhällsny­tta. Vi tar även ansvar för att tågtrafike­n som helhet ska fungera väl i Halland. Region Halland vill få igång persontågs­trafik på Markarydsb­anan så snart som möjligt. Detta ska ske utan att äventyra vår ekonomi och befintlig tågtrafik som passerar genom Halmstad. Regionstyr­elsens tillväxtut­skott, Region Halland

Dag Hultefors (M), ordförande

Per Persson (S), vice ordförande

Gunmarie Stenström (M) Stefan Bengtsson (C) Therese Stoltz (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden