Hallandsposten

Bin och humlor gillar oaser i våra gräsmattor!

-

INSEKTER. Jag har skrivit en del insändare om pollinerar­nas livsbeting­elser i vårt moderna samhälle. Nu börjar glädjande allt fler få upp ögonen för insekterna­s liv. Det köps insektshot­ell och växter som bin och humlor dras till. Allt detta är bra.

MEN JAG MÅSTE fortsätta att nämna om de stora sterila, välklippta grönområde­n, parker och golfbanor. När skall fastighets­ägare och våra skickliga stadsträdg­årdsmästar­e skapa vilda öar i gräsmattor­na där klöver och ängsblommo­r kan växa fritt? Detta kan villaägare också bistå med för att göra livet lättare för bin och humlor. Det är vackert och trevligt med lite vilt i de sterila gräsmattor­na. Humlor och bin minskar bland annat för att det är för långa flygavstån­d mellan pollen bärande växter. Hjälp dom, det är livsviktig­t! Våra sterila jordbruk och välansade trädgårdar bjuder inte på så mycket. Så kom igen nu alla som har ansvar för gräsmattor. Lämna orörda oaser så har ni gjort en behjärtans­värd insats.

TILL SIST VILL jag slå ett slag för när det planteras träd och buskar i offentlig miljö. Plantera nordiska fruktträd och bärbuskar i stället för alla utländska dyra konstighet­er. Dom nordiska tål klimatet, är vackra och blommar på våren till insekters fromma. Sedan bär dom frukter och bär som allmänhete­n kan plocka och ha glädje av. Mycket trevligt för alla! I framtiden får vi nog tänka om på mycket.

Leif Ivarsson

 ?? Bild: JUREK HOLZER/SVD/TT ?? INFLYGNING. Hjälp humlor och bin, uppmanar insändarsk­ribenten.
Bild: JUREK HOLZER/SVD/TT INFLYGNING. Hjälp humlor och bin, uppmanar insändarsk­ribenten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden