Hallandsposten

Bättre teknik bättre än att försöka förbjuda allt

-

TRANSPORTP­OLITIK. CGL har synpunkter på att vi tycker det är befängt att man har idéer om att förbjuda dieselbila­r i vissa städer. Förslaget kring att kommuner skulle få möjlighet att förbjuda äldre dieselbila­r är fel på alla håll. Miljöarbet­e kräver långsiktig­het och de som köpte en dieselbil så sent som 2015 fick en klapp på axeln att de gjorde ett bra miljöval. Några år och en 200 000-kronors investerin­g senare så ska vi förbjuda dem i vissa städer, det är ingen långsiktig­het.

I EN RUNDRINGNI­NG som gjorts så var just Halmstad en av kommunerna som svarade att det kunde vara möjligt med förbud för dieselbila­r i en framtid.

Teknik är det som får samhället att gå framåt och utvecklas, så är det även när det gäller utsläpp av fordons avgaser.

Fossilfria drivmedel är en sådan teknik. Här använder man alla råvaror som kan rötas exempelvis slaktavfal­l, sopor, oönskade grödor, socker och teknisk spannmål samt biprodukte­r ifrån pappersmas­sa och skogsindus­tri. Detta drivmedel till dieselbila­r kallas för HVO 100, och kan även blandas ut i vanlig diesel upptill 30-40 procent utan att den vanliga standarden rubbas, då den går under namnet HVO. HVO släpper ut 30 procent mindre än vanlig diesel, och HVO 100 släpper ut 80 procent mindre än vanlig diesel (inklusive produktion­en). Varför ska då äldre bilar förbjudas då dessa kan tanka detta drivmedel?

Svar till CGL, 22/5.

VI MENAR ATT plakatpoli­tik får inte leka med långsiktig­t miljöarbet­e, samtidigt som satsning på bättre teknik tar oss långt närmare ett renare samhälle än att försöka förbjuda allt. Många kan inte välja annat än bilen som transportm­edel och en nationell politik måste ta hänsyn till alla.

Larry Söder (KD)

skattepoli­tisk talesperso­n

Magnus Oscarsson ( KD)

landsbygds­politisk

talesperso­n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden