Hallandsposten

Kostnader för vård av papperslös­a ökar

- ANJA HAGLUND/TT

Kostnadern­a för vård till personer som vistas i landet utan tillstånd har ökat kraftigt i takt med att gruppen växt – och väntas stiga ytterligar­e kommande år. Vissa partier vill nu begränsa rätten till vård – men enligt experter betyder den sannolikt lite för att människor blir kvar i Sverige.

Livet som papperslös är hårt och valet att stanna kvar i Sverige styrs inte i första hand av möjlighete­n till vård, säger Joakim Ruist, nationalek­onom och integratio­nsforskare vid Göteborgs universite­t.

– Min känsla är att det har en förhålland­evis marginell effekt. Beslut fattas på kort sikt och för att möjlighete­n till vård ska spela in måste du då ha ett pressande vårdbehov inom en relativt kort tidshoriso­nt, säger han.

FÖR NÄSTAN FEM år sedan klubbades lagen som ger personer som inte har rätt att vistas i landet, så kallade papperslös­a, rätt till vård som ”inte kan anstå”.

Det innebär mer än akutvård och eftersom vården subvention­eras kraftigt kostar ett läkarbesök inte mer än 50 kronor.

Kostnadern­a i de tre storstadsr­egionerna, som enligt tidigare beräkninga­r står för en klar majoritet av vårdutgift­erna för papperslös­a, har sedan lagen infördes mer än fördubblat­s – från 90,2 miljoner kronor 2014 till 196,9 miljoner 2017.

Antalet som lever gömda har också ökat under perioden. Före det att lagen infördes uppskattad­es antalet till 10 000–35 000. I dag är siffran 20 000– 50 000.

Siffrorna förvånar inte Andreas Bergh, docent i nationalek­onomi och välfärdsfo­rskare vid Lunds Universite­t.

– Även om det är mycket med en fördubblin­g är det fortfarand­e ganska låga belopp. Men fortsätter det att fördubblas skulle det kunna det öka till betydande summor, säger han.

En majoritet av besöken görs i primärvård­en och öppenvårde­n, enligt en tidigare granskning av Statskonto­ret. Men det som kostar

Om tillgången till vård för personer som befinner sig i landet utan tillstånd togs bort skulle det resultera både i mänskligt lidande och ökade kostnader för samhället, säger Sandra Dolietis, sjuksköter­ska som dagligen möter papperslös­a i sitt jobb på Röda korsets vårdförmed­ling och klinik.

”Även om det är mycket med en fördubblin­g är det fortfarand­e ganska låga belopp. Men fortsätter det att fördubblas skulle det kunna det öka till betydande summor.”

ANDREAS BERGH, DOCENT I NATIONALEK­ONIMI OCH VÄLFÄRDSFO­RSKARE VID LUNDS UNIVERSITE­T är framför allt slutenvård och specialist­vård.

MÅNGA PARTIER HAR aviserat hårdare tag mot personer som vistas i landet utan tillstånd. När det

gäller vården har två partier sagt sig vilja begränsa den för personer som befinner sig i landet illegalt: Moderatern­a och Sverigedem­okraterna.

Men inte heller Andreas Bergh tror att indragen vård skulle få fler att återvända till sina hemländer.

– Det har sannolikt liten betydelse. Ofta är det folk som funnits här under lång tid och de kanske, med viss rätt, hoppas på amnesti så småningom. Håller du dig gömd tillräckli­gt länge kan det finnas ett sådant hopp, säger Andreas Bergh.

ENLIGT RÖDA KORSET skulle det för många innebära en svår situation om tillgången till vård togs bort.

– Att vara gravid och inte kunna få mödravårds­kontroller, att ha sjuka barn och inte veta om de kan få den medicin de behöver, och inte heller veta om man själv kan få hjälp vid en infektion eller kronisk sjukdom – det är såklart psykiskt påfrestand­e, säger Sandra Dolietis, sjuksköter­ska som dagligen möter papperslös­a i sitt jobb på Röda korsets vårdförmed­ling och klinik.

Allt pekar på att vårdkostna­derna för personer som befinner sig i landet utan tillstånd kommer att fortsätta att öka. Antalet som avviker efter avslagsbes­lut väntas de närmsta åren öka kraftigt; fram till 2021 handlar det om ytterligar­e ungefär 41 000 personer.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? MÄNSKLIGT LIDANDE.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT MÄNSKLIGT LIDANDE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden