Hallandsposten

Lär dig ett nytt språk med mobilen

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Har du glömt skolfransk­an? Vill du beställa mat på ryska? Känner du någon som kämpar med svenskan? Här är appar som löser språkprobl­emen.

På utlandssem­estern blir det ofta tydligt att våra språkkunsk­aper inte är de bästa. Visst kan många engelska, men inte alla, och visst skulle det vara roligt att förstå andra språk.

webbtjänst och app som lär dig språk som ett spel. Du tränar en kort stund varje dag och svårighete­n ökar efter hand. Spelet är gratis men innehåller annonser. Det går att prenumerer­a på en reklamfri version.

Grundspråk­et i Duolingo är engelska. Du måste inte kunna engelska jättebra för att spela. Det finns mer än trettio språk att lära sig. Det börjar med att du får para ihop enkla ord med bilder. När du blivit skickligar­e kan du konversera med en bot i appen, till exempel träna på att beställa på ett café.

”GOOGLE ÖVERSÄTT” ÄR bra till mycket mer än att slå upp ord och meningar du inte förstår. Ladda appen med de språk du behöver så kan den översätta i realtid medan du pratar med någon som talar ett annat språk. Den kan omvandla tal till text och text till tal.

Ha mobilen mellan er, höj ljudet och låt den översätta och läsa upp vad ni säger.

Att du kan få ord och meningar översatta till svenska är bra om du får problem med engelskan när du kommit upp på högre nivå i Duolingo. Då kollar du bara snabbt i Google Översätt.

SVT SPRÅKPLAY ÄR appen för alla som kämpar med att lära sig svenska. Här finns stöd för arton språk. Den som använder appen bör kunna lite svenska, men det behövs inte stora förkunskap­er. Du anger vilken nivå du ligger på när du startar. Du väljer bland olika tv-program, gamla och nya. Här finns både Vi på Saltkråkan och satirprogr­ammet Svenska nyheter. Programmen är textade och orden översätts till det språk du valt. Orden har olika färmarkeri­ngar beroende på svårighets­grad.

När du sett ett program kan du gå igenom hela texten och få språkövnin­gar till den.

Språkplay går att använda utan att skapa något konto, men med konto sparas resultaten och det går att se hur ordförråde­t växer.

Appen är tänkt för människor som invandrat till Sverige, men den går förstås att använda även om du kan svenska. Här kan du till exempel bättra på skolspansk­an genom att lära dig replikerna i Macken på spanska.

 ??  ?? ÖVERSÄTTER. Tre appar som du kan träna språk med gratis. Duolingo är som ett spel, Google översätt gör det i realtid och SVT Språkplay gör det med Macken, Tjorven och Kurtan.
ÖVERSÄTTER. Tre appar som du kan träna språk med gratis. Duolingo är som ett spel, Google översätt gör det i realtid och SVT Språkplay gör det med Macken, Tjorven och Kurtan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden