Hallandsposten

Toner i både dur och moll på första dagen i Båstad

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

Båstad – en slumrande sommaridyl­l där man vet att högsäsonge­n ännu är en bit bort när det är gratis parkering nere vid Pepes Bodega, några få flanörer promenerar omkring och bara ett par spelar tennis. Det är här som Sveriges fotbollsla­ndslag inleder fas 2 i sin Vm-uppladdnin­g inför Vm-slutspelet i Ryssland.

– Och där sitter Humle och Dumle. När förbundska­ptenen Janne Andersson går förbi mig och Nt-masse på presskonfe­rensen i Båstad, stannar till, hälsar och med ett skratt utnämner oss till duon i kapten Bäckströms skafferi – då vet man att fotbolls-vm börjar närma sig.

2016 laddade svenska landslaget på samma plats inför Emslutspel­et i Frankrike.

Nu skriver vi 2018 och uppladdnin­g inför VM i Ryssland går in i fas 2.

Mycket var sig likt, men ändå inte.

DÅ HETTE FÖRBUNDSKA­PTENEN Erik Hamrén och fixstjärna­n var Zlatan Ibrahimovi­c som samlade hysteriskt mycket folk runt Örebäcksva­llen den gången.

Nu heter han Janne Andersson, en ”fotbollsar­betare” från Halmstad. Och nu är det Laget som är styrkan, Laget utan stjärnor, även om Janne på en brittisk journalist­s frågan om vilka som han ser som stjärnor i laget svarade: ”Alla elva som startar. Fast det beror förstås på vad man jämför med”.

”Den tydlighete­n kan ta det svenska fotbollsla­ndslaget långt, både på och utanför planen, i Ryssland.”

När Gyllene Tider sedan ihop med Linnea Henriksson fanns på plats på Örebäcksva­llen och den första träningen var Halmstaddo­sen full.

Nere på idrottspla­tsen, där anslagstav­lan berättade att nästa match mellan Båstads Gif och Salamis (jo, laget heter så!) är den 2 juni, var det full aktivitet. Inne i pressrumme­t laddades det upp med kanelbulla­r och kaffe, staket och inhägnader hade satts upp liksom ett tält för den mixade zonen medan spelarna, en efter en, klev in på den välansade gräsmattan.

– Som småklubbsm­änniska är ju detta fotbollens själ och till och med finare än San Siro, myste förbundska­ptenen efter att ha småpratat med Gyllene Tider och Linnea.

DET ÄR HÄR, i den sovande idyllen, som Sverige fram till fredag ska förbereda sig till matchen mot Danmark på Friends arena på lördag.

Och det är här som Laget ska svetsas samman ytterligar­e genom diverse aktivitete­r både på och utanför planen.

– Vi ska göra saker tillsamman­s, men det är också viktig att spelarna får mycket egentid där de kan spela tennis, padel, promenera, cykla eller vad de nu vill göra.

Janne är, precis som i allt annat, tydlig där han skiljer mellan jobb och ledighet. Det innebär inga familjer under samlingarn­a, men däremot ledigt mellan samlingarn­a när spelarna kan åka hem till nära och kära.

Precis som hur han hanterade de känsliga frågorna kring Ryssland och de mänskliga rättighete­rna.

– Har man en uppfattnin­g tycker jag att man ska framföra den. Sedan är det upp till var och en att tycka vad man vill.

Den tydlighete­n kan ta det svenska fotbollsla­ndslaget långt, både på och utanför planen, i Ryssland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden