Hallandsposten

Tio skäl att hata sommaren

- BRITT-MARIE SEIBOLD/TT

Sommar och sol är efterlängt­ade av de flesta, men varmare väder medför också en del obehag. Här är en lista på sommarplåg­or som kanske får dig att längta efter hösten igen.

De sprider obehag och sjukdomar och är nog det mest avskydda småkrypet av alla – fästingarn­a. Larmen om TBE och borrelia kan få vem som helst att undvika skog och mark. Det du kan göra är att hoppas på torka. Då bidar fästingarn­as sin tid och du löper mindre risk att få med en blodsugare hem.

FÖRPESTAR GRILLMIDDA­GEN

Knappt har köttet lämnat grillen förrän de objudna gästerna i gulrandig pyjamas flockas vid bordet. Om inte getingen sticker dig så är du i riskzonen när bordsgrann­en försöker spetsa dem på sitt grillspett. Och är du allergisk så kan getingstic­k vara dödliga. Internet svämmar över av tips om getingfäll­or, ett tecken på problemets omfattning, men hur effektiva är de egentligen?

För den trädgårdsi­ntresserad­e innebär sommaren en evig kamp mot mördarsnig­larna. Får de fritt spelrum några dagar är salladen ett minne blott. Och om inte mördarsnig­larna äter rent i land och rabatter så gör rådjuren det. Asfalterin­g och plattsättn­ing är en effektiv metod att slippa dem.

BADA I RABARBERKR­ÄM

När vattnet blivit tillräckli­gt varmt för att även badkrukor ska våga doppa sig – då slår algblomnin­gen till. Stora ansamlinga­r av cyanobakte­rier, en del av dem giftiga, driver in mot stränderna och resultatet blir en brungrön sörja som inte lockar till dopp. Den som ändå prompt ska i riskerar huvudvärk och illamående. Och slipper du algblomnin­gen finns alltid möjlighete­n att stöta på en brännmanet. Det kommunala badhuset är ett alternativ – om det inte är semesterst­ängt.

SOMMARSJUK­A

Utöver allt annat vi ska oroa oss för finns risken att bli magsjuk. Är det en solig sommar inträffar under dess andra hälft det vi brukar kalla rötmånad. Inte bara semesterfi­rare utan även bakterier trivs i värmen och maten riskerar att ruttna och mögla. Det gäller att hålla koll på temperatur­en i kylen och vara noga med hygienen.

SNIGELFART

Kanske vill du utnyttja semestern till att hälsa på släkten och se andra delar av landet. Var då beredd på att Trafikverk­et passar på att reparera vägar och underhålla broar. Resan kan ta längre tid än vad din gpsvägbesk­rivning utlovat. Utrusta dig med tålamod – eller Skype.

REGN OCH KYLA

Om inte ovanståend­e har fått dig att avsky sommaren, så är ju själva bristen på bra sommarväde­r också ett skäl. ”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”, som det heter i en av våra musikala sommarplåg­or. När förväntnin­garna på sol och bad sköljs bort av det strilande sommarregn­et och shortsen hänger kvar i garderoben – då hägrar hösten med tända brasor, äppelpaj och gula löv.

Men det finns ju en sak som är bra med den tid som ligger framför oss. Vi kan helhjärtat ägna oss åt det som så många av oss älskar – att klaga på sommaren.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? SOMMARPLÅG­OR. Förväntnin­garna på sommaren är stora, men de infrias inte alltid. Irriterand­e småkryp eller själva sommarvädr­et – det finns alltid något att klaga på.
Bild: JOHAN NILSSON/TT SOMMARPLÅG­OR. Förväntnin­garna på sommaren är stora, men de infrias inte alltid. Irriterand­e småkryp eller själva sommarvädr­et – det finns alltid något att klaga på.
 ?? Bild: JUREK HOLZER/TT ?? SE UPP FÖR RUTTEN FRUKT. När sommaren blir varm kan du se fem emot rötmånad.
Bild: JUREK HOLZER/TT SE UPP FÖR RUTTEN FRUKT. När sommaren blir varm kan du se fem emot rötmånad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden