Hallandsposten

Ge oss ett smart program som speglar ny musik

-

Medlemmarn­a i det svenska bandet Peter, Bjorn and John var nära att splittras, när de räddades av en vissling. Det var 2006 som trion släppte ”Young folks”, en snygg poplåt med en melodislin­ga som visslades, och det resulterad­e i en världssucc­é som pumpade nytt liv i bandet.

Se där, en typisk berättelse från ”Hitlåtens historia”, en programser­ie som sänts i omgångar i SVT och nästan alltid är sevärd, smart gjord och full av nördiga fakta. Det handlar ofta om tillfällig­heter, någon stod och trälade i en studio när han (nästan alltid en han, åtminstone förr i tiden) fick en galen idé. Som visade sig vara genial.

Ofta får jag för mig att de legender som berättas är kraftigt överdrivna – precis som alla andra gamla skrönor. De förskönas ju längre åren går.

VAR PETER, BJORN and John verkligen nära att splittras 2006? Och hur var det med kroppsbygg­arna i bandet Right Said Fred, vars komiska och lätt skabrösa ”I’m too sexy” (1992) presentera­des i ”Hitlåtens historia” för några veckor sedan (finns på SVT Play)? Var de verkligen så fattiga i början av karriären att de fick häcka på snabbmatsr­estaurange­r, för att mosa i sig resterna när andra matgäster hade ätit färdigt?

Nåväl, egentligen spelar det inte så stor roll om allt är sant. Bara det är en bra saga som svänger, och jag jag hoppas att vi snart får mer historier om hits i SVT.

Nog borde väl åtminstone SVT vara på hugget, om bolaget vill ha snälla och lydiga licensbeta­lare i framtiden?

Men det finns ett problem, med alla tv-kanaler. Vi får sällan se och höra ny musik. Det finns flera frågelekar med gamla slagdängor och mysprogram där artister ska göra egna versioner av varandras låtar, men det handlar nästan alltid om gårdagens refränger. ”Gamla fina låtar, gammaldags musik...” verkar vara samtidens motto. Allt hände ”Yesterday”.

DETTA TROTS ATT det produceras hur mycket ny musik som helst i Sverige, förmodlige­n mer än någonsin. Kvinnor och män snickrar ihop låtar hemma och lägger ut på nätet. Kreativite­ten blomstrar vilket avspeglas i radio men ytterst sällan i tv-rutan. Där får vi nöja oss med att kända artister sjunger eller mimar sina senaste låtar i morgonprog­ram eller kvällsunde­rhållning.

Men det görs ytterst få försök att tränga djupare in i samtidens musik. Nog borde väl åtminstone SVT vara på hugget, om bolaget vill ha snälla och lydiga licensbeta­lare i framtiden?

Jag minns med välbehag några av kanalens program från början av millenniet. 2002–2005 diskuterad­e Per Sinding-larsen aktuella fenomen med gäster i det suveräna ”Studio pop” och 2009 startade samme man och Kristian Luuk ”Popcirkus”, med nya artister på en live-scen.

Det var ojämna program men jag hoppas ändå att vi snart får se något liknande, och får en liten hjälp att hitta guldkorn i den gigantiska flod av ny musik som väller fram på planeten.

Denna desperata önskan får bilda slutpunkt för vårens tvkrönikor. Nu tar jag och min kollega Hilda sommarlov, och hoppas att kunna se världen med friska och utvilade ögon till hösten. 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden