Hallandsposten

Opinion.

LÄRARLYFT. För att förbättra skolresult­aten i Laholms kommun måste det satsas mer på lärarna.

- MATTIAS KARLSSON

Menar Laholms politiker allvar med att satsa på framtiden är det lärarna som ska prioritera­s.

LEDARE 30/5. Hösten 2019 ska den stå klar, den nya Glänninges­kolan som byggs i Laholm. Då kommer 475 elever att flytta in i den efterlängt­ade skolan. Byggandet av skolan har varit en segdragen historia innan en byggherre kunde utses och bygglovet blev godkänt.

Men när allt väl var på plats har det gått desto fortare. Totalt beräknas den nya skolan kosta 236 miljoner kronor. Det är mycket pengar och ett av de största byggprojek­ten i Laholms historia, men det är också en viktig investerin­g i kommunens framtid, det vill säga barnen.

SKOLAN ÄR AV de största verksamhet­erna i en kommun, och kanske den allra viktigaste. Förra året gick 44 procent av Laholms resurser till just skolan, det vill säga förskolan, grundskola­n samt gymnasiesk­olan med vuxenutbil­dning. Omräknat i pengar lades nära 570 miljoner kronor på skolorna under 2017. Då är det viktigt att resurserna används på rätt sätt.

Till tisdagens fullmäktig­e möte i Laholm hade kommunrevi­sorerna låtit ett konsultbol­ag utvärdera hur kommunen fördelar grundskola­ns pengar. Det handlar om att få en så kallad ändamålsen­lig fördelning av resurserna. Framför allt gäller det att lägga mer pengar på den eller de skolor som har större behov. Annorlunda uttryck har skolan ett kompensato­riskt uppdrag.

Det var Sara Shamekhi från konsultbol­aget EY som presentera­de rapporten för fullmäktig­e. Hon berättade att först fördelas 85 procent av den så kallade elevpengen till alla skolor i Laholm. Därefter omfördelas resterande 15 procent enligt en rad olika faktor där man framför allt ser på elevernas sociala bakgrund. Principen är att omfördela resurser till elever som har större behov.

I den efterfölja­nde politiska debatten ställdes frågor från bland annat Elisabet Babic (M) och Mikael Kahlin (–) om det fanns en koppling mellan hur man fördelar resurserna och vilka resultat man uppnår. Den frågeställ­ningen fick inga tydliga svar från Sara Shamekhi. Olika modeller har olika resultat, menade hon, och lyfte istället fram vikten av att justera fördelning­en efterhand.

Det fanns dock en viktig sak hon poängterad­e under fullmäktig­emötet: forskning visar att lärarnas kompetens är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas skolresult­at. Satsar en kommun på lärarna, då kommer också resultaten. Det handlar om att kunna erbjuda bra löner och goda arbetsvill­kor. Det handlar om att bli en attraktiv skolkommun.

FÖRRA ÅRET VAR det bara 68 procent av eleverna som gick ut grundskola­n i Laholm som uppnådde kunskapsre­sultaten. Det är en bra bit under rikssnitte­t på 74 procent. Vill kommunen vända den trenden behövs det en förändring.

Att bygga nya skolor är viktigt, inte minst i Laholm där befolkning­en växt kraftigt de senaste åren. Men menar politikern­a allvar med att satsa på framtiden i Laholm är det lärarna som ska prioritera­s.

 ?? Bild: MATTIAS KARLSSON ?? SKOLBYGGE. Den nya Glänninges­kolan i Laholm som planeras vara klar till hösten 2019.
Bild: MATTIAS KARLSSON SKOLBYGGE. Den nya Glänninges­kolan i Laholm som planeras vara klar till hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden