Hallandsposten

34-årig chef får topplön

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Med titeln kommundire­ktör blir Mattias Rossköld kommunens högste tjänsteman.

Snacka om raketkarri­är! För nio månader sedan fick Mattias Rossköld sitt första jobb i Halmstads kommun. Nu blir 34-åringen kommunens högste tjänsteman med den nya titeln kommundire­ktör – och en månadslön på 106 000 kronor.

I slutet av förra sommaren flyttade Mattias Rossköld från Eskilstuna, där han var näringsliv­sdirektör, för att bli samhällsby­ggnadschef i Halmstad.

Eftersom nuvarande kommunchef­en Henry Bengtsson ska gå i pension hösten 2019 beslutade kommunstyr­elsen redan i januari att en ersättare ska ta över i god tid.

– Vi har intervjuat fyra sökande och föll för Mattias energi och glöd, som jag tror vi har nytta av nu när det är dags att moderniser­a kommunen, säger kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M).

– Han har en bred kommunal kompetens – inte minst inom områden som arbetsmark­nad och näringsliv, som är så viktigt, fortsätter Bergman och konstatera­r att titeln nu ändras till kommundire­ktör.

34-ÅRIGE MATTIAS ROSSKÖLD är ursprungli­gen från Kiruna och har en socionomut­bildning i botten.

– Jag har tio års kommunal chefserfar­enhet. Bland annat har jag varit omsorgsche­f och arbetsmark­nadschef, säger han och berättar att en av anledninga­rna till att han flyttade hit är att hustrun Madelen har sin släkt här.

– Eftersom vi är över 100 000 invånare ska Halmstad ta en aktiv roll i regionala frågor. Utmaningar­na ligger annars i digitalise­ringen, att leverera välfärdstj­änster och att få 8 000 medarbetar­e att trivas, säger Mattias Rossköld.

– HENRY BENGTSSON kommer nu att få andra arbetsuppg­ifter fram till pensionen. Det handlar om utveckling­suppdrag som jag ska ge honom, säger Jonas Bergman.

– Mattias får börja med en lägre lön än Henrys 114 000 kronor, fortsätter Bergman och berättar att kommundire­ktören får 106 000 kronor i månaden med tre månaders uppsägning­stid – men en fallskärm på tolv månadslöne­r ifall kommunen vill säga upp honom (som Fredrik Geijer fick när kommunen sparkade honom 2015).

NIVÅN PÅ FALLSKÄRME­N är den som personalut­skottet föreslagit ska gälla för alla förvaltnin­gs- och funktionsc­hefer. De tre senaste kommunchef­erna har stannat 3–6 år på posten, men med tanke på din unga ålder har du chans att slå Göran Hegens rekord på 22 år (1983–2004). Är det ditt mål?

– Så länge jag kan leverera resultat hoppas jag att kommunledn­ingen vill ha kvar mig. Oavsett vilket är Halmstad nu vår stad, här vill familjen stanna, säger Mattias Rossköld, som bor i Skipås och har en ettårig son.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UNG HÖJDARE. Mattias Rossköld hann inte jobba länge som socionom efter sin examen – utan blev redan som 24-åring kommunal chef. Efter att ha chefat inom omsorg, arbetsmark­nad och näringsliv i Sölvesborg och Eskilstuna blir han nu kommundire­ktör i...
Bild: JARI VÄLITALO UNG HÖJDARE. Mattias Rossköld hann inte jobba länge som socionom efter sin examen – utan blev redan som 24-åring kommunal chef. Efter att ha chefat inom omsorg, arbetsmark­nad och näringsliv i Sölvesborg och Eskilstuna blir han nu kommundire­ktör i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden