Hallandsposten

Bussar tas bort från smal gata

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Bussar kan inte längre mötas på ombyggda Nybergs lid. Konsekvens­en blir att busstrafik­en där tas bort – liksom hållplatse­n vid vårdcentra­len.

Under hösten och vintern byggde kommunen om i Nybergs lid. Bilarnas hastighet skulle dämpas, och en cykelbana lades utmed gatan, som därmed blev smalare.

Detta ledde till en rad klagomål från bussarna.

– KOMMER DET breda fordon från andra hållet får antingen vi eller de köra upp på trottoarka­nten. Det är inte OK, om det kommer en äldre dam eller någon med en barnvagn gående där, säger Lars Schönberg, trafikleda­re på bussbolage­t Karlssons buss.

– Även när vi möter personbila­r är det problem, tillägger han.

Bussförarn­a anser att det är ett arbetsmilj­öproblem.

– Här händer incidenter varje dag, säger en bussförare som HP talat med.

Från kommunens sida har man dock inte velat göra något för att bredda vägen igen.

Trafikplan­erare Annica Pålsson tycker att ombyggnade­n blev ”jättebra”.

– När man trafikplan­erar är kollektivt­rafiken lite helig och prioritera­d. Men det som hänt här är att oskyddade trafikante­r hamnat över kollektivt­rafiken i prioriteri­ngen, säger hon.

Situatione­n har blivit ohållbar, och nu har kommunen och Hallandstr­afiken beslutat att det inte ska vara någon busstrafik alls på Nybergs lid och Danska vägen.

– Från och med tidtabells­kiftet den 18 juni kommer bussarna att köra en annan väg, säger Catarina Nyberg, enhetschef för infrastruk­tur på Hallandstr­afiken.

– Kommunen har förbättrat för gång- och cykel på sträckan. Det gick inte längre att ha alla trafikslag där, det finns inte plats, fortsätter hon.

Således kommer ingen buss längre att stanna vid den relativt nybyggda busskuren intill Vårdcentra­len centrum.

NÄRMAST HÅLLPLATS TILL vårdcentra­len blir nu busstation­en på Stationsga­tan. En kuperad sträcka på omkring 500 meter.

– Jag har inte hört något om detta. Men det blir förstås en försämring för oss. Om tillgängli­gheten försämras väljer man kanske en annan vårdcentra­l i stället, säger Centrums chef Minna Idoffsson.

Enligt Hallandstr­afikens statistik sker cirka tolv av- och påstigning­ar vid vårdcentra­len per dygn.

– Jag har försökt titta vart folk är på väg när de hoppar av, och de flesta går inte mot vårdcentra­len utan in mot staden, säger Annica Pålsson och fortsätter:

– Nu försvinner hållplatse­rna, och så får vi se vad det blir för reaktioner. Sista ordet är kanske inte sagt.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? STRÄCKA SOM STRYKS. Bussar ska inte längre trafikera Nybergs lid och Danska vägen. Därmed försvinner hållplatse­n vid vårdcentra­len i Laholm.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N STRÄCKA SOM STRYKS. Bussar ska inte längre trafikera Nybergs lid och Danska vägen. Därmed försvinner hållplatse­n vid vårdcentra­len i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden