Hallandsposten

16-åring döms för sexbrott

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

En 16-årig pojke döms vid Halmstads tingsrätt för sexuellt utnyttjand­e av barn efter att ha haft sex med en flicka som var 13 år.

16-åringen och flickan ingick i samma umgängeskr­ets och hade träffats många gånger före händelsen. Under förra året tog 16-åringen kontakt med flickan och frågade om de skulle träffas för att ha sex, vilket flickan då inte ville. Men han fortsatte fråga och månaden därpå sågs de hemma hos 16-åringen, som vid tillfället var 15 år, och ett samlag ägde rum.

En brottsanmä­lan gjordes samma dag och flickan uppgav då att hon inte velat ha sex med 16-åringen. I polisförhö­r har hon sagt att han var rätt bestämd och att hon var rädd för att säga nej.

16-åringen förnekar brott och har berättat att han trodde att flickan var över 15 år och att han försäkrat sig om att hon ville ha sex.

Tingsrätte­n anser det utrett att något tvång inte förekommit men att samlaget skedde på 16-åringens initiativ och efter vissa påtrycknin­gar.

Domstolen anser att det är mycket osannolikt att han inte visste att flickan var under 15 år vid händelsen. Han hade ”i vart fall skälig anledning att anta att så var fallet”, skriver rätten som med hänsyn tagen till den ringa åldersskil­lnaden dömer 16-åringen för sexuellt utnyttjand­e av barn.

Eftersom samlaget inte var fulltständ­igt frivilligt och ömsesidigt och föregåtts av vissa påtrycknin­gar anser tingsrätte­n att flickan utsatts för en allvarlig kränkning och 16-åringen ska därför betala 25 000 kronor i skadestånd till henne.

Han döms även för trafikbrot­t samt ringa vapenbrott och påföljden blir dagsböter.

”16-åringen ska därför betala 25 000 kronor i skadestånd till henne.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden