Hallandsposten

Fack varnar – svårt att rekrytera lärare

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

Utöver en nationell lärarbrist är skillnader­na i ingångslön­er ytterligar­e ett hinder i rekryterin­gen av nyutbildad­e lärare. Det menar de båda lärarfacke­n, som tror att Halmstads kommun kan komma att få problem om man inte höjer ingångslön­erna.

– I andra kommuner har man lagt på lite extra i lön för att locka under lärarbrist­en. Jag tror inte att kommunen har förstått att det kommer bli bekymmer om man inte gör likadant, säger Michael Anderberg, ordförande för Lärarnas riksförbun­d i Halmstad.

Tillsamman­s med Ingvar Lennartsso­n, ordförande för Lärarförbu­ndet i Halmstad, delar han uppfattnin­gen att även om kommunen förbättrat löneutveck­lingen för lärare under de senaste fem åren, är kurvorna inte i närheten av var de borde vara.

– Lärarna är ingen prioritera­d grupp i dagsläget, som man har varit vid tidigare löneöversy­ner. Det är som att arbetsgiva­ren tycker att man redan satsat tillräckli­gt på läraryrket och därför kan prioritera andra grupper, säger Ingvar Lennartsso­n.

Resultatet blir att lärarna i allt större utsträckni­ng ”tar saken i egna händer” och byter arbetsplat­s – och får upp sin lön med flera tusen kronor direkt.

– Det är oerhört märkligt att det bästa sättet att höja sin lön på är att sluta, säger Michael Anderberg, och fortsätter:

– Jag har varit ombud i ungefär 15 år. Jag har aldrig varit med om att så många lärare, som under de senaste två åren, slutar mitt i en termin och går till en annan kommun.

– Men det finns fler hinder i dagens läge. Arbetsbela­stningen och arbetsbörd­an är två, tillägger Ingvar Lennartsso­n.

”Det är oerhört märkligt att det bästa sättet att höja sin lön på är att sluta.”

MICHAEL ANDERBERG

Lärarnas riksförbun­d

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? FACKLIG. ”I andra kommuner har man lagt på lite extra i lön för att locka under lärarbrist­en”, säger Michael Anderberg, ordförande för Lärarnas riksförbun­d i Halmstad.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV FACKLIG. ”I andra kommuner har man lagt på lite extra i lön för att locka under lärarbrist­en”, säger Michael Anderberg, ordförande för Lärarnas riksförbun­d i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden