Hallandsposten

”Inte bara lönen som räknas”

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

Det handlar inte om att lönerna inte höjts i Halmstad – utan att andra kommuner höjt dem ännu mer, säger Tove Bergman (MP) och lyfter fram andra anledninga­r att stanna i kommunen. Arbetsbörd­an, till exempel.

Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, känner inte igen sig i beskrivnin­gen att Halmstad skulle ”leva på sitt rykte” och därför inte behöver höja ingångslön­erna till samma nivå som grannkommu­nerna för att locka till sig nyutbildad­e lärare.

– Visst, vi har haft större fokus på lärarlöner tidigare år. Men tittar man bakåt kan man se att det inte handlar om att Halmstad inte höjt ingångslön­erna. Snarare har andra, mindre kommuner höjt dem mer, säger Tove Bergman och menar att det är missvisand­e att bara fokusera på siffrorna.

– Betalar man en högre kostnad för lönerna betyder det att man kan ha något färre lärare, och att de som jobbar får göra mer. Jag tror mer på en balans, där arbetsvill­kor och rimlig arbetsbörd­a prioritera­s, säger Bergman. Hur arbetar man för det?

– Rektorerna får stöd med administra­tiva arbetsuppg­ifter, vilket gör att de kan vara mer närvarande med det pedagogisk­a ledarskape­t och underlätta för lärarna, fortsätter hon.

– Ingångslön­en är viktig, men inte allt. Vi måste tänka mer långsiktig­t.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? LYFTER ANDRA ANLEDNINGA­R. ”Tittar man bakåt kan man se att det inte handlar om att Halmstad inte höjt ingångslön­erna”, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.
Bild: HP/ARKIV LYFTER ANDRA ANLEDNINGA­R. ”Tittar man bakåt kan man se att det inte handlar om att Halmstad inte höjt ingångslön­erna”, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden