Hallandsposten

Ekologisk potatis går till spillo

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hallandspo­sten.se

Odlingen av ekologisk potatis har ökat kraftigt de senaste åren, men inte efterfråga­n i butikerna. I år tvingas halländska bönder låta många ton av de dyrt odlade klimparna bli till stärkelse i stället.

Ekologisk potatis kostar i runda slängar dubbelt så mycket i butik jämfört med konvention­ellt odlad potatis, vilket har lockat många odlare att satsa ekologiskt de senaste åren. Men kundernas vilja att köpa ekologisk potatis har inte ökat.

– Packeriern­a har inte fått en ökad försäljnin­g trots att tillgången har ökat, säger potatisför­medlaren Yngve Kihlberg, som menar att köpmönstre­t har förändrats:

– Nu är det en trend i livsmedel att man som konsument efterfråga­r närproduce­rat i stället för ekologiskt, säger han.

OM DET INTE görs en marknadsan­passning så riskerar priserna att krascha.

– Odlingen måste anpassas till efterfråga­n. Jag vet till exempel en odlare i Västergötl­and som står med 300–400 ton av Krav-odlad potatis som han får slänga. Han missar väldigt mycket pengar, säger Yngve Kihlberg.

BENGT NILSSON PÅ Tångagård i Falkenberg är en av Hallands största producente­r av ekologiskt odlad potatis, som alltså drivs upp utan konstgödse­l och kemiska bekämpning­smedel. Han har sett hur den ekologiska marknaden har förändrats flera gånger förut.

– 1994 odlades det för mycket ekologiskt, och även år 2005. Då rasade priserna, säger han.

Situatione­n är densamma nu, eftersom efterfråga­n ökade för två–tre år sedan.

– Då spred sig ryktet att det var lönsamt att odla ekologiskt, så både nya och befintliga producente­r nappade på det. Men ökningen blev för stor, säger Bengt Nilsson.

SJÄLV HAR HAN 20–30 ton ekologisk potatis som han inte kommer få sålt i år.

– Jag vet inte vad som kommer att hända med den. Den får kanske bli stärkelse eller köras ut på åkern, säger han.

Att odla ekologisk potatis är svårt. Marken som används måste läggas i karens i två år om det har varit en annan odling där förut, och den ekologiska bonden får inte bespruta för att skydda potatisen mot bladmögel. Men Dan Pettersson, växtodling­srådgivare på LRF, säger att utmaningar­na är fler än så. Ofta ratar konsumente­rna den ekologiska potatisen av rent estetiska skäl.

– Det finns ett skönhetsid­eal på potatis som smittar av sig även på den ekologiska potatisen. Silverskor­v kan göra en potatis gul- och brunaktig, och det tycker folk inte om. Därför krävs en stor möda för att få fram en vacker potatis, säger Dan Pettersson.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? POTATIS. blir såld. Bengt Nilsson på Tångagård i Falkenberg har i år 20–30 ton ekologisk potatis som inte
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV POTATIS. blir såld. Bengt Nilsson på Tångagård i Falkenberg har i år 20–30 ton ekologisk potatis som inte
 ?? Bild: PRIVAT ?? UPP OCH NED. Bengt Nilsson har sett marknaden förändras många gånger under årens lopp.
Bild: PRIVAT UPP OCH NED. Bengt Nilsson har sett marknaden förändras många gånger under årens lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden