Hallandsposten

101 förskoleba­rn hjälptes åt att städa

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Städningen gick lekande lätt när barnen på Ängskulla förskola i Veinge hjälptes åt att göra fint på gården.

Städdagen på de sex avdelninga­rna var utlyst till tisdagen. De allra minsta i ettårsålde­rn ingick även de i truppen med sopborstar och spadar för att lägga sanden där den hör hemma i sandlådan.

På avdelninge­n Ugglebo rensade barn lådan med plastleksa­ker som spannar och spadar för att se om trasigt kanske kunde lagas. Under tiden plockade andra barn kvistar och annat som kunde betraktas som skräp. Ett litet gäng hade i uppdrag att tvätta trehjuling­ar.

STÄDDAGEN ÄR ETT led i förskolans profilerin­g i frågor som rör konsumtion, livsstil, hälsa och även vatten. Ängskulla är en av tre förskolor i kommunen som har Grön Flagg i hållbarhet­sarbete utfärdat av Håll Sverige Rent.

– KONSUMTION HANDLAR om att ta ansvar för kläder och leksaker och hur trasigt kan gå att återanvänd­a. Vi konkretise­rar på ett lättfattli­gt sätt. En trasig spann kan väcka frågor som varför den är trasig och om den går att använda till något annat, säger Liselotte Gustafsson, förskollär­are.

Med livsstil och hälsa pratar förskolan om vad som behövs för att må bra och att vara en bra kompis.

– Om man litar på sig själv och sin förmåga växer självkänsl­an. Vi är ute mycket i naturen, leker och har gympa för både kroppen och hjärnan. I leken och i all enkelhet vill vi skapa en medvetenhe­t hos barnen som kan fungera hela livet, säger Liselotte Gustafsson.

Som belöning när jobbet var klart fick barnen nygrillad korv.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? STORRENGÖR­ING. Alla barnen på Ängskulla förskola hjälptes åt att göra fint på gården och rensa bland leksaker.
Bild: ANN KATRIN NORLING STORRENGÖR­ING. Alla barnen på Ängskulla förskola hjälptes åt att göra fint på gården och rensa bland leksaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden