Hallandsposten

Lättmargar­in vann över smör

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Lättmargar­inet blir kvar på knäckebröd­en i Laholms skolor. Med minsta möjliga marginal vann margarin över smör i en sista politisk omröstning.

I kommunstyr­elsen segrade smöret med siffrorna 5-4, men i kommunfull­mäktige tog margarinet revansch med 21-20.

Därmed blir det avslag på Miljöparti­ets motion om att barn i förskola och skola ska serveras smörbasera­t matfett i stället för lättmargar­in.

– Frågan är större än smör eller margarin. Man ska se till hela måltiden. Vi är mitt uppe i ett arbete att göra detta ur ett halländskt perspektiv, sade Elisabet Babic (M).

M FICK MEDHÅLL av C, KD, L, SPI och de politiska vildarna i MED.

– Vi måste skaka fram 250 000 kronor extra till smör. Jag är inte säker på att det är det bästa. Vi har Livsmedels­verket bakom oss, sade Erling Cronqvist (C) och hänvisade till myndighete­ns rekommenda­tion att ge skolbarnen matfett som görs av vegetabili­ska oljor.

Men den rekommenda­tionen är inte oomtvistad, framhöll Eva M Larsson (MP) som skrivit motionen:

– Lättmargar­in är egentligen inte ätvänligt alls. Det är massa kemiska produkter i. Vill vi ge det till våra barn?

NEJ, SVARADE S, V, SD och LP.

– Givetvis ska våra barn ha den bästa maten, sade Bertil Johansson (LP) som dock tyckte att frågan borde lösts på lägre nivå när föräldrar tog upp saken med skolan.

– Den här motionen är utmärkt och stör inte vårt arbete med en gemensam livsmedels­policy i Halland, ansåg Kjell Henriksson (S).

– Smör är gott. Lättmargar­in är inte riktigt lika gott, tyckte Lennart Svensson (V).

MED ville luta sig mot vetenskape­n från Livsmedels­verket och KD invänta att hela Halland tittar på frågan. I och med det samlade margarinlä­gret flest röster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden