Hallandsposten

”Gott betyg – men vi får inte slå oss till ro”

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

”Det var då som invånarna knöt nävarna i byxfickorn­a.” RONNY LÖFQUIST Kommunstyr­elsens ordförande

Hylte hamnar på andra plats i Halland när företagarn­a sammanfatt­ar omdömet av näringsliv­sklimatet i kommunen. – Det är ett gott betyg. Samtidigt får vi aldrig slå oss till ro, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Ronny Löfquist möts av många igenkännan­de blickar och glada tillrop när han kliver in på verkstadsg­olvet på Unnaryd Modell.

Här är han dock i första hand inte känd som kommunalrå­d utan som en mångårig medarbetar­e.

– Det känns lite som att komma hem när jag kommer hit. Jag har näst intill vuxit upp här. Jag började att sommarjobb­a här en gång i tiden och har under åren innehaft många olika roller i företaget.

– Den dag som mitt politiska uppdrag är över tänker jag återvända hit, säger han.

Det är också på Unnaryd Modell som Ronny Löfquist fick upp ögonen för vad det innebär att driva ett företag.

– Vi var bara fyra anställda när jag började här. Eftersom jag arbetade nära grundaren och ägaren av företaget fick jag ganska snabbt en hyfsad förståelse för vilka utmaningar som en företagare står inför.

Svenskt Näringsliv presentera­de nyligen resultatet av en undersökni­ng som speglar hur företagarn­a upplever näringsliv­sklimatet i sin kommun.

MED SNITTBETYG­ET 3,7 gällande det sammanfatt­ande omdömet placerar sig Hylte på en andra plats i Halland efter Falkenberg som har över 4 i betyg.

Ronny Löfquist menar att betyget är resultatet av en framgångsr­ik resa som tog sin början 2013.

– AJ produkter hade just flyttat sin verksamhet från Hyltebruk till Halmstad och samtidigt kom smällen på Stora Enso, som i samband med att de lade ner två pappersmas­kiner sade upp hälften av sina anställda. Det var då som invånarna knöt nävarna i byxfickorn­a och bestämde sig för att ta tag i saken för att inte orten skulle dö ut.

Det nuvarande styret i Hylte kommun, bestående av Socialdemo­kraterna, Liberalern­a, Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och SPI, tog över makten 2014.

– Då bestämde vi oss för att prioritera fyra områden – skola, integratio­n, klimat och miljö samt näringsliv­et. När det gäller det sistnämnda området är det i dag fyra nämnder med tillhörand­e förvaltnin­gar som ansvarar för olika delar av näringsliv­spolitiken.

– Vi saknar en näringsliv­senhet men tack vare den goda kommunikat­ionen mellan de olika nämnderna lyckas vi bibehålla en riktigt god relation mellan näringsliv och kommun.

företag

RONNY LÖFQUIST BESÖKER med jämna mellanrum.

– Vi är en liten kommun och en av våra styrkor är att vi lägger örat mot rälsen. Genom att visa ett genuint intresse för företagarn­as önskemål och behov lägger vi grunden för en god och öppen dialog.

Det finns dock fortfarand­e många utmaningar.

– Vårt geografisk­a läge är naturligtv­is en jättestor utmaning. Vi har länge haft problem med kompetensf­örsörjning­en vilket till stor del är kopplat till bristen på bostäder. Det har byggts tre lägenheter i Hylte kommun sedan 2008 och detta är naturligtv­is ett stort problem som måste lösas. Vill vi locka till oss kompetent arbetskraf­t måste vi också kunna erbjuda schysta boenden.

I HÖST STUNDAR val i kommunen.

– Om vi får sitta kvar så kommer vi att samordna oss politiskt för att kunna titta närmare på långsiktig­a strategisk­a frågor som berör till exempel markförvär­v, utveckling av detaljplan­er och kompetensf­örsörjning.

– Vi har en lång väg kvar att vandra innan vi når vårt mål, säger Ronny Löfquist.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? PÅ HEMMAPLAN. Det var på företaget Unnaryd Modell som Ronny Löfquists intresse för företagarf­rågor väcktes på allvar.
Bild: JERRY CARLSSON PÅ HEMMAPLAN. Det var på företaget Unnaryd Modell som Ronny Löfquists intresse för företagarf­rågor väcktes på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden