Hallandsposten

Paret Svedberg hänger med

BOARP: HEMTJÄNSTE­N DIGITALISE­RAS

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Inom hemtjänste­n märks Hylte kommuns satsning på digitalise­ring tydligt.

–Vi arbetar hela tiden utifrån vilka behov som finns i Hylte, säger Madeleine Solenhill, som är Hyltes digitalise­ringschef.

Omsorgsass­istenten Lotta Gudmundsso­n har fått en ny ansvarsrol­l – hon ska lägga halva sin arbetstid på att se till att omsorgen hänger med i den digitala utveckling­en.

– Genom mitt arbete inom hemtjänste­n är jag förankrad i verklighet­en. Det är superrolig­t att testa detta och få koll på vad som funkar och vad som inte är möjligt.

I ETT RÖTT hus med vita knutar i Boarp lägger 87-åriga Margareta Svedberg upp en ny Instagram-bild medan 93-årige maken Gerhard ägnar sig åt surfplatta­n en stund.

– Visst är det spännande. Men man måste ta barn och barnbarn till hjälp för att det ska bli spännande, säger Gerhard.

Margareta lägger upp bilder på barnbarnsb­arn, blommor och livet på gården.

– Mina barnbarn är mina följare på Instagram. Det händer att jag skickar bilder via mejl till min systerdott­er i USA.

Paret Svedberg bor mitt ute på landet, men hemtjänste­n finns bara ett knapptryck bort. Båda har digitalt trygghetsl­arm och tvekar inte att använda det om något händer.

Gerhard använder surfplatta­n, en ipad, för att leta bilder på Google. Kanske finns drömmotorc­ykeln med sidovagn där någonstans.

– Men framtiden kan ju inte vara så lång för oss, konstatera­r Margareta. Hon får ett snabbt svar av Gerhard som lägger sin hand på hennes och ler.

– Det vet man inget om. Jag hade två fastrar som blev 97 år och de var fullt klara i huvudet.

Fyra gånger om dagen kommer hemtjänste­n förbi. Annars klarar sig paret bra på egen hand.

– Det är tack vare hemtjänste­n som det fungerar att bo kvar hemma. Alla som kommer är så härliga och duktiga, säger Gerhard.

ÄN HAR DE inte behövt ha tillsyn på natten, vare sig av personal eller digitalt stöd, som trygghetsk­ameror. De tycker inte att det känns aktuellt, men är inte heller främmande för det.

– Kameran är inte igång hela tiden utan bara någon minut per tillfälle. Fördelen är att personalen inte kommer hit och stör er nattsömn, säger Lotta Gudmundsso­n.

Snart kommer politikern­a ta ställning till en kommunöver­gripande digital strategi.

– Vi behöver ta ett helhetsper­spektiv på digitalise­ringen för att möta framtidens tekniska utveckling, medborgare­s nya livsstil och framtidens kompetensf­örsörjning, säger Madeleine Solenhill.

HYLTE KOMMUN HAR tagit hjälp av Högskolan i Halmstad för att ta fram handlingsp­laner för omsorgen. De franska utbytesstu­denterna Lucie Bigeard och Adrien Daniel har genomfört sin praktik tillsamman­s med Hylte kommuns hemtjänstp­ersonal.

– Vi har skuggat hemtjänste­ns personal både dagtid och nattetid för att se hur vi kan använda smarta funktioner i hemmet som möjliggör att omsorgstag­are kan bo hemma längre, säger Lucie.

För att ta del av verklighet­en följde studentern­a med hem på fika hos Gerhard och Margareta Svedberg. Nästa steg för paret blir att börja ringa videosamta­l med Skype för att kunna tala med personalen när de inte är på plats.

– Det är märkligt hur snabbt allt går framåt. När min pappa blev fjärdingsm­an 1931 fick vi vår första telefon. Vi var fem hushåll som delade på ledningen och man vevade olika antal gånger beroende på vem man ville prata med, berättar Gerhard och minns tillbaka.

Digitala lösningar blir allt vanligare inom hemtjänste­n. Margareta och Gerhard Svedberg är positivt inställda.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? NYA KONTAKTVÄG­AR. Madeleine Solenhill, Hyltes digitalise­ringschef, testar att ringa via Skype tillsamman­s med Gerhard och Margareta Svedberg.
Bild: ISABEL BARK NYA KONTAKTVÄG­AR. Madeleine Solenhill, Hyltes digitalise­ringschef, testar att ringa via Skype tillsamman­s med Gerhard och Margareta Svedberg.
 ?? Bild: ISABEL BARK ?? FRANSKA STUDENTER. Adrien Daniel och Lucie Bigeard studerar hur smarta funktioner kan göra att äldre personer kan bo hemma längre.
Bild: ISABEL BARK FRANSKA STUDENTER. Adrien Daniel och Lucie Bigeard studerar hur smarta funktioner kan göra att äldre personer kan bo hemma längre.
 ?? Bild: ISABEL BARK ?? SOCIALA MEDIER. Omsorgsass­istenten Lotta Gudmundsso­n vill titta på en tulpanbild som Margareta Svedberg har lagt upp på Instagram.
Bild: ISABEL BARK SOCIALA MEDIER. Omsorgsass­istenten Lotta Gudmundsso­n vill titta på en tulpanbild som Margareta Svedberg har lagt upp på Instagram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden