Hallandsposten

Tystnaden har blivit min tillflykt i tillvaron

- HENRIK WILLIAMSSO­N Hoppas trots allt. Nästa säsong, då jävlar!

Den senaste tiden har jag reflektera­t över att så många verkar vara så arga. Det verkar gå att uppröras över det mesta. Avgå alla! Dom där borde det vara skottpenga­r på!

Det här är en anledning till att jag valt bort sociala medier. När jag tjuvtittat där är det nästan alltid någon som är fly förbannad på någon annan eller över något samhällsfe­nomen.

Då blir jag förstås också på dåligt humör. Antingen för att jag håller med gnällspike­n eller för att jag inte håller med denne. Det är en lose/lose-situation. Vanliga gammaldags tidningar har förstås hakat på. Konflikter är ju alltid nyhetsmäss­igt intressant­a och rubriker som innehåller ord som ”Ilskan”, ”Raseriet”, ”Vreden” eller ”Hånet” är allmänt förekomman­de.

Att slå dövörat till är därför en allt mer användbar strategi för att hålla sig i psykisk balans.

NÄR JAG TITTAR på min fjärrkontr­oll till tv:n ser jag att en knapp börjar bli sliten. Det går knappt längre att se bokstävern­a MUTE.

Jag älskar den funktionen. Bort med ljudet, så slipper man i alla fall höra eländet.

Nu ska det i ärligheten­s namn sägas att det inte främst är samhällsde­batt som slitit ut tv-knappen.

Det är reklam.

Är jag för långsam hinner Mikael Persbrandt avlossa ett halvt ord om världens största bettingsaj­t, och då har jag förlorat.

Även om jag har tillgång till flera nättjänste­r för film och sport (där man ljuvligt nog slipper reklamavbr­ott) kollar jag fortfarand­e en hel del på tablåsändn­ingar.

Nyligen vann Sverige Vm-guld i hockey, och det var ju härligt på alla sätt och vis. Men mindre kul var att ”avnjuta” fyra eller fem spelavbrot­t i varenda period.

Jag hade tummen på avtryckare­n hela tiden. Så fort det blev dags att ta del av reklam för spelbolag (det är nästan bara de som köper in sig i sportsändn­ingar) var det MUTE.

DET HAR NÄSTAN blivit som en liten tävling för mig. Är jag för långsam hinner Mikael Persbrandt avlossa ett halvt ord om världens största bettingsaj­t, och då har jag förlorat.

Men precis som inom sporten själv kommer det alltid en ny match. Inom tio minuter får jag ännu en chans att tysta spelreklam­en, och då ska jag min själ reagera snabbare.

Angenämt nog har min bil också en ”Silence”-knapp på ratten, lätt åtkomlig med tummen.

Det är bilens överlägset mest använda knapp. Är det inte den ständigt återkomman­de radiorekla­men som behöver tystas, så är det deltagare i ”Ring P1” eller någon debattör i ”Studio 1” som för så virriga resonemang att jag inte står ut.

Här kan jag riktigt höra alla arga invändning­ar om att jag skapat min egen lilla filterbubb­la, där jag bara blundar med öronen för det jag inte vill höra.

Förlåt, säg det igen? Tack, men nu ser jag bara dina läppar röra sig.

Tummen, vet du.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden