Hallandsposten

Elitloppss­eger ger mersmak

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Halmstadtr­avets nye sportchef Jan-olof Molin hoppas att Ringostarr Trebs seger i Elitloppet ska locka fler utländska tränare och hästar till banan.

– Det här är ett lopp som inte bara har genomslag i Sverige utan internatio­nellt också. Det är glädje och stolthet att kunna vara en mellanbana, som vi är, och ha sådana här framgångar, säger han.

Ringostarr Trebs triumf i Elitloppet på Solvalla i söndags var inte bara en halländsk utan en i högsta grad kosmopolit­isk seger.

HÄSTEN ÄGS AV italienare, tränas av en amerikan (Jerry Riordan) och körs av en tysk (Wilhelm Paal).

– Jerry Riordan, amerikan som har varit verksam i Italien där travsporte­n inte är så välmående just nu, kan slå sig ner var som helst och väljer Halmstad. Wilhelm Paal, som också är meriterad med stora europeiska framgångar, hamnar i Tönnersa här utanför, säger Jan-olof Molin och fortsätter:

– Människor från Europa som flyttar på sig hamnar i Halmstad. Det kan säkert hända igen att det är någon som vill komma hit därför att det är ett så bra ställe att träna hästar på. Vi har fantastisk­a träningsmö­jligheter och skötseln av banan och facilitete­rna satsar man hårt på. Det är en medveten strategi och jag tror att den betalar sig väldigt väl.

KLASSISKA ELITLOPPET HAR avgjorts sedan 1952, men detta är första gången som en Halmstadba­serad häst vinner.

– Det betyder otroligt mycket. Det är det största som går att vinna, och vi hade ju två hästar med i finalen. Att vi har hästar av hög internatio­nellt snitt på vår bana – man blir både glad och stolt, säger Jan-olof Molin.

EN NY MILSTOLPE för Halmstadba­nan kan passeras vilken dag som helst.

Efter tre segrar på hemmaplan i måndags kväll har mästerträn­aren Peter Unterstein­er bara fyra vinster kvar till 3 000 segrar som tränare.

Så sent som i april i år blev Unterstein­er, 57, den 20:e körsvennen i Sverige som passerade 3 000 segrar som kusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden