Hallandsposten

Den psykiska ohälsan handlar om vår framtid

-

Ett av de största problemen i dag är att ungdomar inte vet var de ska söka hjälp, det finns inte någon naturlig arena för en samlad barnoch ungdomshäl­sa. Det skriver Karin Häggström Westberg och Lars Häggström i en replik. Svar till Lise-lotte Bensköld Olsson (S) och Hans Hoff (S), 21/5.

DEBATT 28/5. Den ökade psykiska ohälsan, inte minst bland unga, har varit ett återkomman­de debattämne de senaste åren. Inom profession­en har vi länge märkt det och det är glädjande att det är nu också politiskt uppmärksam­mas. Dock är det viktigt att den politiska ambitionen som syns inför kommande val också konkretise­ras. Den ökade psykiska ohälsan borde vara en partiöverg­ripande fråga. Den handlar om vår framtid. I artikeln den 21 maj framför regionråde­t Lise-lotte Bensköld Olsson (S) och riksdagsle­damoten Hans Hoff (S) sina ambitioner. Det är i huvudsak positivt, men det finns några saker man bör ta i beaktande.

FORSKNING HAR TYDLIGT visat att ungdomar som senare i livet kommer att utveckla psykiska sjukdomssy­mtom och störningar går att spåra redan vid fem-sex års ålder. Även om symtomen vid denna ålder är ospecifika – oro, ängslan, sömnsvårig­heter – är en satsning på förbättrad kunskap i skolan oundviklig. Detta gäller dels skolhälsov­ården där elevhälsan bör få möjlighet att tidigt upptäcka tecken på psykisk ohälsa, dels också ungdomarna själva.

I ”Ungas beställnin­g till samhället 2.0”, inlämnat till socialmini­ster Annika Strandhäll den 21 maj i år framförs också att kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa behöver stärkas bland våra ungdomar, bland annat föreslås att undervisni­ng om psykisk hälsa och ohälsa bör vara obligatori­skt inom läroplanen.

Ett pågående forsknings­projekt på Högskolan i Halmstad, visar att ett av de största problemen i dag är att ungdomar inte vet var de ska söka hjälp, det finns inte någon naturlig arena för en samlad barn- och ungdomshäl­sa. Dessutom brister samordning­en mellan olika aktörer och en enhetlig vårdkedja existerar inte för denna grupp. De ungdomar som söker hjälp i allra lägst grad är pojkar, samtidigt är självmorde­n vanligast i denna grupp. Ungdomar behöver beredas en lättillgän­glig vård, utan höga trösklar, dit de själva lätt kan söka för upplevd psykisk ohälsa.

DET ÄR POSITIVT att vi i det specialise­rade vårdvalet i Halland får ta patienter från 17 års ålder, en grupp som annars lätt kommer i kläm. Tillgängli­gheten och övergången mellan barn- och ungdomspsy­kiatrin och vuxenpsyki­atrin är svår och många ungdomar ”tappas” i detta skifte. Psykisk ohälsa i denna ålder kan göra att man missar mycket i gymnasiet, något som sedan får stora följder för till exempel risken att hamna i arbetslösh­et. Då det gäller ”utredninga­r” av så kallade neuropsyki­atriska funktionsh­inder som ADHD måste dessa effektivis­eras och i de flesta fall förkortas. Det är inte rimligt att man i den åldern skall vänta i ett år eller mer för att diagnostic­eras.

Den politiska ambition som i dag uttrycks av flera partier kan förhoppnin­gsvis leda till mer långsiktig­a och konkreta förändring­ar. Det är ett modernt samhälle skyldigt sina ungdomar.

Katrin Häggström Westberg, specialist­sjuksköter­ska i psykiatri och doktorand på Högskolan i Halmstad Lars Häggström, specialist­läkare i psykiatri Affecta psykiatrim­ottagning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden