Hallandsposten

Så tjänar företag på nya smaker

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Lanseringe­n av nya smaker på godis, glass och dricka är ett vårtecken lika säkert som uteserveri­ngar. Visst suktar många efter nyheter, men det är långt ifrån den enda orsaken till livsmedels­tillverkar­nas uppfinning­srikedom.

LIVSMEDEL:

Detsamma gäller smaker och särskilda produktfun­ktioner, som extra protein.

– Det finns en följa John-mentalitet. Får en smak bra fäste i exempelvis en mejeriprod­ukt är det lättare för andra aktörer att anamma trenden. 5) Förlänga säsongen

Att glassnyhet­er lanseras när det ännu är ett par månader kvar till värmen är inget sammanträf­fande. Förhoppnin­gen är få oss att äta glass fast det inte är sommar.

– Det är därför man kunnat se halva priset på glass nu. Bättre att sälja billigt än att inte sälja alls, säger Fredrik Lange.

Ett annat exempel är halstablet­ter som lanseras mot dålig andedräkt, för att kunna sälja dem även när det inte är förkylning­ssäsong.

– Men det måste ske i samklang med konsumente­rna. Är produkten inte redan omtyckt fungerar det sällan.

ENLIGT FREDRIK LANGE skadas livsmedels­tillverkar­na sällan av att plocka bort smaker som kunder eventuellt har hunnit fattat tycke för.

– Man har mycket god koll på siffrorna. För 10-15 år sedan hände det att man skapade kundirrita­tion, men nu har företagen gjort sin hemläxa och förstår vilka varumärken man inte ska röra, säger Fredrik Lange. Finns det produktkat­egorier som tjänar på att inte lanseras i nya versioner?

– Ja, det mesta som inte har med mat och dryck att göra, som schampo eller diskmedel. Där handlar det snarare om att göra den befintliga varan bättre. Såna varor fungerar mer som mobilmarkn­aden, där man ökar prestandan och skapar en ny generation av ett redan starkt varumärke. Är det alltid de minst populära smakerna som försvinner?

– Det är den primära orsaken. Men i vissa fall kan det handla om att företaget vill ändra hur det uppfattas på längre sikt. Ta snabbmatsi­ndustrin till exempel: Nötkött säljer fortfarand­e bra, men man har insett att det inte är en framtidspr­odukt och därför måste man börja röra sig bort från det, säger Fredrik Lange.

 ??  ?? MATSUG. Fredrik Lange från Center for retailing är expert på detaljhand­eln. Enligt honom är suget efter nyheter bara en av flera orsaker till att företag tjänar på att hitta på nya smaker och sorter.
MATSUG. Fredrik Lange från Center for retailing är expert på detaljhand­eln. Enligt honom är suget efter nyheter bara en av flera orsaker till att företag tjänar på att hitta på nya smaker och sorter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden