Hallandsposten

Maxida Märak tar rappen till Laholm

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Nationalda­gen firas som vanligt i Stadsparke­n i Laholm, men i år avslutar hiphoparti­sten Maxida Märak kvällen med en konsert. – Det blir en upplyftand­e käftsmäll, säger hon.

Förutom att det på onsdag den 6 juni är nationalda­gen, så firar även Stadsparke­n i Laholm 10 år. Då slår man på stora trumman och låter besökarna få höra på musik av rapparen och jojkaren från Norrbotten.

– Jag har haft en hel del spelningar söderut nu men det är första gången jag är i Laholm. Det ska bli väldigt trevligt, säger Maxida.

HON ÄR UPPVUXEN i Jokkmokk men är i dag bosatt i Stockholm. Hennes musik består av hård rap med tunga elektronis­ka beats, ihop med sin jojk. Texterna är ärliga och ofta politiska och hon är människoak­tivist som kämpar för samers rättighete­r.

– Det är många som tror att jag är en politisk musiker, men jag uppträder för att jag älskar musik. Sedan är det svårt att inte bli engagerad men det är inte så att jag tänker att jag ska vara politisk inför varje spelning, säger hon.

Artisten har under åren haft flera * Född: 1988

* Uppvuxen: Jokkmokk, Norrbotten

* Bor: Stockholm

* Familj: Dottern Nikesunna, 5 år

* Musikgenre: Hiphop, rap, jojk stora uppdrag. Hon spelade bland annat en av huvudrolle­rna i SVT:S satsning ”Midnattsso­l”, där hon också jojkade i vinjetten till programmet.

– Jag har spelat teater sedan jag var liten, och jag jobbade väldigt mycket med det innan jag blev musiker. Det var så min scenkarriä­r startade, men sedan tog musiken över och jag valde att satsa hårt på det helt enkelt, säger hon. Saknar du skådespele­riet?

– Absolut! Jag älskar det, så det är klart att jag gör det. Men man vet aldrig vad som händer framöver och jag tar en del mindre teateruppd­rag även i dag, säger hon.

UNDER SOMMAREN ÄR det fullt upp för artisten och hon har flera spelningar runt om i landet. Maxida ska dessutom vara med på hallänning­en Emma Knyckares initiativ Statement Festival i Göteborg, som äger rum i slutet av augusti.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? TILL LAHOLM. Den 6 juni kommer jojkaren och hiphoparen Maxida Märak till södra Halland.
Bild: PRESSBILD TILL LAHOLM. Den 6 juni kommer jojkaren och hiphoparen Maxida Märak till södra Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden