Hallandsposten

Vi vill se en ny politisk riktning

- KRISSI JOHANSSON Socialdemo­kraterna förstanamn på kommunlist­an

En jämlik skola, en plan för kompetensf­örsörjning­en och framförhål­lning i byggandet. Det är frågor som Krissi Johanson (S) lyfter fram.

Halmstad är på många sätt en underbar plats att leva, bo och verka i. Men för att den ska kunna fortsätta att vara det måste kommunen växa hållbart – socialt, ekonomiskt och miljömässi­gt. Vi socialdemo­krater vill se en aktiv ny politisk inriktning. Bristerna i samhällspl­aneringen måste avhjälpas, tryggheten öka och klyftorna minska.

Men få saker gör sig själv. Halmstad har länge varit en mönsterkom­mun i ordning och reda i ekonomin. Att hålla reda på plånboken är bra, men dumsnålhet är det inte. Att vara hopplöst efter i skolplaner­ing och lida av eftersatt lokalunder­håll leder inte bara till dyra tillfällig­a paviljongl­ösningar utan också till praktiska bekymmer i verksamhet­en. Vi vill istället möjliggöra investerin­gar och smarta arbetssätt som ger framförhål­lning och långsiktig planering för att möta en växande befolkning.

I ETT FORTSATT växande Halmstad måste också bostadssit­uationen få hög prioritet. I dag produceras betydligt färre bostäder relaterat till det faktiska behovet. Tillsamman­s med en förbättrad markbereds­kap och med det kommunala bostadsbol­aget som en viktig spelare kan vi tryggare möta det faktum att vi blir fler. Dessutom ska integratio­n ges en konkret innebörd. Därför behöver kommunen tillsamman­s med andra samhällsak­törer aktivt ta itu med boendesegr­egationen.

En betydande andel av det växande Halmstad består av våra barn. En jämlik skola är en likvärdig skola som förmår möta eleverna utifrån deras olika behov. Att nå kunskapsmå­len ska inte bero på var eleven bor eller vilka ens föräldrar är. Men skolresult­aten visar tyvärr att det är så.

Vi är inte nöjda med att Halmstad i olika undersökni­ngar hamnar i mellanskik­tet i kommunjämf­örelser. Vi vill öka möjlighete­rna för alla elever att nå goda skolresult­at. De närmaste åren vill vi dessutom att fler barn och unga inkluderas i kultur- och fritidsakt­iviteter som skapar trygghet och mening.

Avgörande för hur vi klarar dessa utmaningar är hur kommunen som arbetsgiva­re mobilisera­r den största resursen vi har – personalen. Vi ska både behålla personal och rekrytera nya medarbetar­e i takt med behoven. Samtidigt som antalet barn och ungdomar ökar snabbt så sker i närtid också en tillväxt av gruppen äldre 74-85 år.

I EN KLOK plan för kompetensf­örsörjning ingår också att undersköte­rskan, pedagogen eller socialassi­stenten ska kunna gå hem från jobbet med en känsla av att räcka till.

Trygghet är viktigt för att vi människor ska fungera, utvecklas och samspela väl ihop med andra. När man är trygg blir man stark och vågar förändring. Ett smart sätt att möta utmaningar­na under kommande år är att satsa både på trygghet och förändring. Vi socialdemo­krater vill och är beredda att göra det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden