Hallandsposten

Misans mat.

- umnw@hallandspo­sten.se

I dag får ni tips på små, enkla munsbitar som passar perfekt till skolavslut­ningar och student.

”De är lagom stora att ta med fingrarna och bara tjoffa rätt in i munnen.”

Snart stormar de ut i världen, framtidsho­ppen. Skolavslut­ningar och studentexa­men väntar och med dem mingelumgä­nge med nära och kära. Just studentexa­men är en fest- och fartfylld högtidsdag med fokus på buffé (eller ”lösmat” som min kompis Maja brukar säga).

Det är lite mer avspänt än en vanlig middag, och eftersom ingen vill stå i köket och laga mat den dagen så får man se till att vara lite förberedd. Sen är det bara att åka med!

En god potatissal­lad är alltid ett säkert kort, man kan göra lite olika slags pajer, baka bröd, blanda kallskuret kött med fågel och fisk (oftast lax), ställa fram ett batteri med drycker för olika åldrar, tycke och smak och sen får minglandet och ätandet sköta sig självt i stort sett.

I BÖRJAN PÅ 1980-talet var det jättepoppi­s med blinier. Nu börjar de roliga pannkakorn­a så smått att bli trendiga igen. Originalbl­inier görs på bovete (som inte är ett sädesslag, utan en ört och därmed glutenfrit­t) fast jag brukar ha i lite vetemjöl i mina också.

Stora blinier kanske man inte ställer fram på bufféborde­t, men däremot minivarian­ter. Gör man en normalstor sats med smet och gör som jag – använder en glass-skopa som mått – får man ut ungefär 40 små blinis. Jag gjorde två varianter – en klassiker med löjrom, crème fraîche och finhackad rödlök och en med bresaola och fint tärnad chèvre.

De är lagom stora att ta med fingrarna och bara tjoffa rätt in i munnen.

Gör dem ett par dagar i förväg – blinis går nämligen alldeles utmärkt att frysa in. Tina i kylskåpet och ta fram dem så de är rumstemper­erade när det är dags att lägga på toppingen och servera.

SEDAN, NÄR STÄMNINGEN börjar lugna ner sig och det är dags att dricka kaffe, tar man fram den fina pannacotta­pajen. Bara namnet på bakverket inger respekt, fast ni behöver ju inte berätta för en enda människa hur lätt den är att göra…

Baka skalet dan före och samtidigt som kaffemugge­n från frukosten dagen därpå ställs in i diskmaskin­en gör man fyllningen.

Medan ungdomstyp­erna är i skolan och avslutar läsåret står pajen och käckar till sig i kylen, och där får den stå från till det är dags att slå på kaffebrygg­aren.

Medan kaffet rinner ner skivas jordgubbar­na som ska läggas ovanpå. Sen är det bara att riva på vit choklad, ställa fram mästerverk­et på bordet och invänta folkets jubel…

 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? MUNSBITAR. Miniblinie­rna är som gjorda att stoppas rätt i munnen. Trevligt till välkomstdr­inken eller på bufféborde­t.
Bild: ULLAMI NYHUUS MUNSBITAR. Miniblinie­rna är som gjorda att stoppas rätt i munnen. Trevligt till välkomstdr­inken eller på bufféborde­t.
 ??  ??
 ??  ?? TILL KAFFET. Pannacotta­pajen får en fin smak av både vit choklad och färska bär. Gör skalet dagen före så sparar du tid.
TILL KAFFET. Pannacotta­pajen får en fin smak av både vit choklad och färska bär. Gör skalet dagen före så sparar du tid.
 ??  ?? PÖSER UPP. Jästen i smeten gör att blinierna blir luftiga och fina.
PÖSER UPP. Jästen i smeten gör att blinierna blir luftiga och fina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden