Hallandsposten

Opinion.

- MATTIAS KARLSSON

Skolan är Liberalern­as viktigaste valfråga och allt är som vanligt – men ändå inte.

Vilken väg kommer Sverige att välja? Mot mer slutenhet mot omvärlden eller fortsatt öppenhet?

För Sveriges framtid är skolan den absolut viktigaste frågan. Det handlar om våra barns framtid, hur de ska lyckas, hur samhället ska se ut i nästa generation.” Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund har linjen klar inför valet i höst. Det är skolan som är partiets viktigaste fråga. Allt är med andra ord som vanligt, men ändå inte.

När Jan Björklund på onsdagen besökte Halmstad var det också en skola som var målet. Mellan en kort samhällsle­ktion för en åttondekla­ss och ett samtal med skolans ledning fick Hallandspo­stens ledarredak­tion en intervju med partiledar­en.

INTERVJUN KOM SJÄLVKLART att handla om skolan och att skolresult­aten sjunker, men också om det stundande valet som Björklund tror kommer att bli det mest ideologisk­a valet på mycket länge. Vilka är de största problemen i dagens skola?

”Det är att kunskapsre­sultaten sjunker, det är naturligtv­is huvudprobl­emet. Det kan spaltas upp i att vi inte har tillräckli­gt med välutbilda­de lärare. Vi har bristande disciplin i skolan och vi har för få speciallär­arinsatser.” Vilken är den främsta reformen ni vill genomföra om ni vinner makten?

”Vi borde återförsta­tliga den svenska skolan. Kommunalis­eringen [av skolan] har i allt väsentligt misslyckat­s. De flesta kommuner gör vad de kan, men det blir ändå stora skillnader när 290 kommuner var och en för sig ska ansvara för skolan.”

Under intervjuns gång kommer vi in på det kommande valet och att det efter valet kan bli stökigt i politiken.

”Det här valet kan nog bli det mest ideologisk­a valet på mycket länge. Det beror på att under ett antal valrörelse­r har det nästan bara handlat om vem som satsar mest på vård, skola och omsorg. Men så plötsligt utmanas hela den liberala samhällsmo­dellen både av extremhöge­rn och populistvä­nstern.”

I dag finns det en politisk trend som säger att vi går mot sämre tider. Hur ser du på det?

”Om man bara svartmålar kommer människor tro att det är fel på hela systemet. Men om man bara ser att allting är guld och gröna skogar, då tycker folk inte att man är verklighet­sförankrad. Man måste ha en nyanserad bild.”

”Jag menar att vi har utmaningar. Skolan, integratio­nen, få in de nyanlända i jobb, hederskult­urer i förorterna, bristen på poliser. Det finns många problem, men dessa problem går att lösa. De är inte olösbara och vi behöver inte byta samhällssy­stem.”

”Det här negativa gör att många vill sluta sig från omvärlden. Det handlar inte bara om migration utan om EU och att vi ska gå ur det europeiska samarbetet. Det här känner jag mig helt främmande inför. Till sist, hur går det i valet?

”Alliansen vinner och Liberalern­a går framåt.”

TROTS JAN BJÖRKLUNDS optimism inför valet går det inte att komma ifrån känslan att av årets val är något av ett ödesval. Vilken väg kommer Sverige att välja? Mot mer slutenhet mot omvärlden eller fortsatt öppenhet?

Den 9 september kommer svaret när väljarna har sagt sitt.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UNDERVISNI­NG. Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund pratar samhällsku­nskap med en åttondekla­ss på Söndrumssk­olan. I bakgrunden liberalern­a Lovisa Aldrin och Bengt Eliasson.
Bild: JARI VÄLITALO UNDERVISNI­NG. Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund pratar samhällsku­nskap med en åttondekla­ss på Söndrumssk­olan. I bakgrunden liberalern­a Lovisa Aldrin och Bengt Eliasson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden