Hallandsposten

Kommunchef­en har sagt upp sig

LAHOLM: Peter Andreasson sade i går upp sig som kommunchef i Laholm. ”Det känns rätt tungt”, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M).

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Efter mindre än två år i Laholm har kommunchef­en Peter Andreasson sagt upp sig. I går fick personalen informatio­nen att han ”går vidare till andra arbetsuppg­ifter”.

Peter Andreasson hämtades från Örkelljung­a till Laholm hösten 2016. I grannkommu­nen hade han varit kommunchef i tre år, men i Laholm var målet mer långsiktig­t.

– Tills jag går i pension, svarade den dåvarande 55-åringen på HP:S fråga hur länge han tänkte stanna.

Men så blir det alltså inte.

PÅ TORSDAGEN SADE Peter Andreasson upp sig. Med tre månaders uppsägning­stid blir hans sista arbetsdag 31 augusti.

Under kvällen följde ett pressmedde­lande från Laholms tre kommunråd Elisabet Babic (M), Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S).

”Peter Andreasson har i dag beslutat (sig) för att gå vidare till andra arbetsuppg­ifter vilket innebär att han avslutar sin anställnin­g i Laholms kommun”, heter det.

”Jag vill tacka alla medarbetar­e för ett mycket gott arbete och lycka till i era fortsatta gärningar att göra Laholm ännu mer attraktivt att leva och verka i”, säger Peter Andreasson i pressmedde­landet. Kommunråde­n avslutar med: ”Vi har förtroende för Peter Andreasson, vi har kommit till en överenskom­melse och respektera­r hans beslut och önskar honom all lycka till i framtiden.”

– DET HÄR har jag inte varit med om tidigare. Det är ingen lätt uppgift. Det känns rätt tungt, säger kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic när HP når henne.

Hon vill inte uppge vilka skäl Peter Andreasson har angett för att säga upp sig.

– Det är mellan honom och mig. Tycker du att Peter Andreasson har gjort ett bra jobb i kommunen?

– Han har gjort precis det politiken har bett honom att göra. Jag har inget att anmärka på, säger Elisabet Babic.

På senare tid har kommunchef­en haft flera motgångar. I förra veckan stod det klart att den omorganisa­tion av kommunens förvaltnin­g som han ville genomföra stoppas för att den saknar tillräckli­gt politiskt stöd.

Det har också gnisslat ordentligt i samarbetet mellan kommunchef och verksamhet­schefer. Under våren har Peter Andreasson hyrt in en konsult som samtalsled­are.

– Det är inte rimligt att kommunchef­en ska behöva ta extern hjälp för att prata med sina underchefe­r, sade opposition­srådet Kjell Henriksson i HP 2 maj.

I går var kommunens verksamhet­schefer samlade till någon form av utveckling­ssamtal i en konferensl­okal på Hovs hallar. Om detta, eller förundersö­kningen om brott mot efterforsk­ningsförbu­det som också hänger över kommunen, har med uppsägning­en att göra vill Elisabet Babic inte uttala sig om.

”Jag vill tacka alla medarbetar­e för ett mycket gott arbete.” PETER ANDREASSON avgående kommunchef

NU MÅSTE JAKTEN på en ny kommunchef dra i gång igen.

– Han är kvar till 1 september och kommer att göra ett överlämnan­de, vilket är väldigt viktigt. Vi har inte kommit dithän än att vi diskuterat hur vi ska gå vidare. Detta kom i dag (torsdag), säger Elisabet Babic.

Hon konstatera­r att man inte får tag i en ny kommunchef ”i första taget”.

– Jag tror inte att vi har någon på plats förrän till våren, säger Elisabet Babic.

Laholm har ingen vice kommunchef. Var kommunen ska hämta en vikarie är en fråga som kommer att börja diskuteras i nästa vecka.

HP har utan framgång sökt Peter Andreasson för en kommentar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden