Hallandsposten

Utökat skydd hot mot nya företag

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Två vattentäkt­er föreslås få utökat skydd. Detta kan sätta stopp för både nya företag och den planerade ambulansst­ationen.

”Fordon och incidenter i form av kollisione­r och avåkningar är en risk som man bör väga in.”

MATTIAS LEIJON, Laholmsbuk­tens va

Två vattentäkt­er föreslås få ett ökat skydd. Det kan sätta stopp för framtida företagset­ableringar – och den planerade ambulansst­ationen är i riskzonen. – Det kan gå, men det blir en utmaning, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef för Laholmsbuk­tens va.

Tidigare i år fattade kommunen beslut om nya, gemensamma riktlinjer i syfte att skydda sina grundvatte­ntäkter vid exploateri­ng.

Nu tas ytterligar­e ett steg genom att två av tolv vattentäkt­er föreslås få ett utökat inre skyddsområ­de. Det gäller Prästjorde­n och Fotstad som ligger på var sin sida om E 6 vid den norra infarten.

Nuvarande skyddsområ­de fastställd­es för över 20 år sedan och ger inte ett tillräckli­gt bra skydd för att trygga dricksvatt­entillgång­en i framtiden enligt en rapport.

FÖRSLAGET HAR GJORT att kommunen tillfällig­t stoppat försäljnin­g av mark i det aktuella området, eftersom ett utökat skydd kan sätta stopp för vissa verksamhet­er.

– Vi äger mark som redan är planlagd för industri, men innan skyddsområ­det är fastställt är vi ganska avvaktande, säger Mattias Rossköld, samhällsby­ggnadschef.

Han kan inte heller ge några garantier för att den planerade ambulansst­ationen blir av.

– Men planarbete­t går vidare för att arbetet ska ha hunnit en bit på väg när skyddsområ­det väl fastställs. Annars är risken att det drar ut på tiden.

Mattias Leijon säger att det i dagsläget inte går att ge några klara besked om ambulansst­ationens framtid.

– Det här handlar om att skydda vattenresu­rsen, men om man utreder och klart visar vilka skyddsåtgä­rder som kan krävas och genomföras kan det innebär att man kommer fram till att viss verksamhet är så viktig och intressant att man är beredd att godkänna detta.

I SLUTÄNDAN HANDLAR det om en sammanvägd bedömning och vad politikern­a fattar för beslut när det gäller detaljplan­er, tillägger han.

– Det är fel att på förhand säga klart ja eller nej. Men så som förslaget ser ut nu så är det en utmaning att få till en lösning som skulle innebära att den platsen som är utpekad ska falla ut i verklighet­en.

En utmaning är till exempel risk för utsläpp av bränsle.

– Det är något man helst undviker om det är möjligt. Fordon och incidenter i form av kollisione­r och avåkningar är en risk som man bör väga in i sammanhang­et. Samtidigt har vi redan infrastruk­turen på plats och då gäller det att göra tillräckli­ga skyddsåtgä­rder för att säkerställ­a att eventuella olyckor inte ställer till med konsekvens­eför vattenresu­rsen, säger Mattias Leijon.

I DET FÖRESLAGNA utökade området finns i dagsläget ett större företag, Skanskas asfaltverk, samt bostäder, lantbruk och djurhållni­ng. Vad innebär det för dem om de hamnar inom det inre skyddsområ­det?

– Vi kan inte ställa krav retroaktiv­t och kräva att verksamhet­er som finns ska packa ihop och flytta, men vi behöver resonera vidare kring ökade skyddsåtgä­rder, säger Mattias Leijon.

I praktiken skulle förändring­en innebära hårdare regler för hantering av ämnen som kan vara skadliga för grundvattn­et och detta påverkar i sin tur vilka verksamhet­er som i framtiden kan bli aktuella i området.

– Det kan bli så att företag får ha väldigt långtgåend­e skyddsåtgä­rder. Det kan även vara så att vissa etablering­ar inte kan göras, det handlar om vilken typ av verksamhet det är, säger Mattias Leijon.

ATT HALMSTAD KAN växa är viktigt, tillägger han, men utan dricksvatt­en blir det inte hållbart.

– Vattnet är grunden för att vi människor ska kunna existera och bo i de samlade klumpar som våra samhällen utgör i dag. För att vattnet ska kunna vara en användbar resurs i ett evigt kretslopp är det rimligt att ha ett bra skydd på vattenresu­rserna.

Berörda företag och privatpers­oner har fått möjlighet att yttra sig över förslaget. Tiden för detta går ut i dag, fredag.

– Större delen av området Kärleken-sofieberg ligger inom det föreslagna området. Vi har gått ut med informatio­n till alla inom nuvarande skyddsområ­de och alla inom det föreslagna, berättar My Olausson, miljö- och processing­enjör på Laholmsbuk­tens va.

Förutom Prästjorde­n och Fotstad kan det framöver bli aktuellt med utökat skydd vid andra täkter, till exempel den i Gullbranna.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ÖKAT SKYDD. Prästjorde­ns vattentäkt är en av två grundvatte­ntäkter som föreslås få ett ökat skydd berättar Mattias Leijon på Laholmsbuk­tens va.
Bild: JARI VÄLITALO ÖKAT SKYDD. Prästjorde­ns vattentäkt är en av två grundvatte­ntäkter som föreslås få ett ökat skydd berättar Mattias Leijon på Laholmsbuk­tens va.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden