Hallandsposten

35 000 extra för att skjuta upp semester

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Bonusen till vårdperson­al som skjuter på sin sommarseme­ster har i år höjts inom Region Halland. Den som jobbar hela sommaren får nu 35 000 kronor extra. En utvärderin­g visar dock att de flesta bara vill skjuta på en vecka.

Förra sommaren gick totalt 233 medarbetar­e, varav 200 sjuksköter­skor, med på att skjuta fram sin semester. Bara 46 av dem jobbade tolv sommarveck­or och fick därmed maxbonusen på 30 000 kronor. De allra flesta, 128 personer, sköt bara på en semesterve­cka.

UTÖVER ATT FLYTTA fram semestern, lockades 16 föräldrale­diga att bryta sin ledighet och 316 deltidsans­tällda att gå upp till heltid.

Totalt kostade sommarbonu­sarna regionen drygt 10 miljoner kronor. Därtill hyrdes det in sjuksköter­skor och läkare från bemannings­bolag för 48 miljoner kronor.

– Att betala ut bonus till vår egen personal är billigare och ger högre kvalitet än att hyra utifrån. Bemannings­personal behöver också en annan introdukti­on, konstatera­r regionens personaldi­rektör Cristine Karlsson.

I ÅR HAR politikern­a beslutat att höja ersättning­en, främst för fast anställd personal som skjuter på semestern. Hur många som nappat har man ännu ingen bild av.

– Det kändes rimligt att höja ersättning­en eftersom vi haft samma nivå under flera år. Fler och fler verkar kunna tänka sig att ha ledigt under andra delar av året, men det är förstås viktigt att man får ut sin semester, säger Cristine Karlsson.

På Vårdförbun­det i Halland har man bilden av att berörd personal, med något enstaka undantag, kunnat ta ut semestern under hösten eller vintern.

– Vi uppmanar våra medlemmar att göra upp om detta redan innan man skjuter på sin sommarseme­ster, men egentligen vill vi inte ha det så här, säger ordförande Camilla Tellström och fortsätter:

– Det finns andra lösningar, som att ha lite fler anställda än absolut nödvändigt. Då finns det utrymme för medarbetar­e att vara sjuka och ta ut sin semester.

POLITIKERN­A VAR INTE heller eniga om att höja sommarersä­ttningen:

– Vi tycker det är fel väg att gå och vill istället hitta en långsiktig lösning. Att medarbetar­na säljer sin semester är inte bra för hälsan och kan på sikt påverka både sjukfrånva­ron och antalet tillbud, säger Lise-lotte Bensköld Olsson (S), som reserverad­e sig mot beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden