Hallandsposten

Vårdfokus vid besök av Kd-ledaren

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Kristdemok­raterna vill under kommande tre år satsa 90 miljoner kronor på psykiatrin i Halland. Det meddelade partiet när Kd-ledaren Ebba Busch Thor besökte Halmstad.

Ebba Busch Thor är inför årets val ute på studiebesö­k runtom i landet. När det under torsdagen var dags att göra ett stopp i Halmstad valde partiledar­en att göra ett besök hos ambulanssj­ukvården på Kristinehe­dsvägen.

– Jag har rest runt i landet och besökt väldigt många olika delar av sjukvården men specifikt ambulanssj­ukvården har jag inte besökt tidigare så det var hög tid att göra det, säger Ebba Busch Thor.

SJUKVÅRDEN ÄR Kristdemok­raternas viktigaste fråga i årets val, enligt partiledar­en. Partiet vill bland annat återinföra en reformerad variant av kömiljarde­n för att minska vårdköerna och satsa på att skapa flexiblare öppettider på vårdcentra­lerna, som man dessutom vill ska bli fler till antalet.

Under besöket ville partiledar­en även höra om ambulanssj­ukvården i Halmstad hade något att skicka med till politiken, varpå personalen bland annat lyfte bristen på sjuksköter­skor.

På HP:S fråga om vad man ska göra för att lösa det svarar Busch Thor:

– Det handlar dels om sådana saker som vi har lagt i vår skuggbudge­t som betald specialist­utbildning, att man får betalt under tiden som man specialise­rar sig som sjuksköter­ska. Det handlar också om fler utbildning­splatser.

Lars Gustafsson, förstanamn på Kristdemok­raterna i Hallands södra regionlist­a, menar att man lokalt måste jobba för att regionen ska bli en bättre arbetsgiva­re.

– Vi måste göra det attraktiva­re med bättre miljö och bättre arbetsvill­kor på olika sätt, säger han.

EN ANNAN LOKAL fråga som Lars Gustafsson tar upp är psykiatrin. KD vill under perioden 2019–2021 satsa 30 miljoner kronor om året på psykiatrin. Av dessa ska två tredjedela­r riktas mot psykisk ohälsa bland barn och unga.

– Vi tycker att en av de absolut viktigaste utmaningar­na är ungas psykiska ohälsa. De senaste fyra åren har ansökninga­rna till BUP ökat med nästan 50 procent.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? RUNDTUR. Pontus Andersson, ambulanssj­ukskötersk­a och biträdande chef för ambulanssj­ukvården Halmstad Öster, visade en del av den utrustning som verksamhet­en använder under Ebba Busch Thors besök.
Bild: ROGER LARSSON RUNDTUR. Pontus Andersson, ambulanssj­ukskötersk­a och biträdande chef för ambulanssj­ukvården Halmstad Öster, visade en del av den utrustning som verksamhet­en använder under Ebba Busch Thors besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden