Hallandsposten

Hemlösa mötte kommunråde­t

HALMSTAD: Samma dag som Strandpark­ens stugby skulle stängas gick några av de boende till Rådhuset för att prata med politikern­a.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Torsdagen var sista dagen då Strandpark­ens stugby höll öppet. Några av de boende som nu blir hemlösa tog sig på eftermidda­gen till Rådhuset för att göra de styrande uppmärksam­ma på den akuta situatione­n.

– Kommunen har bestämt att stugbyn ska stängas. Men var ska vi ta vägen nu? Kan jag få bo hemma hos dig?

Stefan Johansson ställde frågan till kommunråde­t Jenny Axelsson (C), som var den enda högre politiker som befann sig på plats i Rådhuset på eftermidda­gen.

– Jag fick meddelande­t på lunchen om att ni ville träffa någon av oss politiker. Egentligen sitter jag i ett annat möte, men jag kan lyssna på er en stund, sade Jenny Axelsson när hon mötte gruppen på Rådhustrap­pan.

Mötet blev en tydlig illustrati­on till hur de formella samhällsru­tinerna krockar med människors akuta behov. Stefan Johansson berättade att han desperat sökte någonstans att bo efter uppsägning­en från stugbyn.

– Det som finns är en tvåa på Giganten som kostar 9400 kronor i månaden. Det kan inte jag betala. Jag är inte ens välkommen hos HFAB, som ägs av kommunen, eftersom jag har betalnings­anmärkning­ar.

JENNY AXELSSON FÖRKLARADE att hon har full respekt för de beslut som har fattats av kommunens förvaltnin­gar i den här frågan.

– Byggnadsnä­mnden är tvungen att följa lagen. Socialförv­altningen kan hjälpa enskilda individer, inte en hel grupp.

Hon talade också om att hon som politiker är mycket engagerad i bostadsbyg­gandet i kommunen.

– Det är viktigt att det finns boenden i olika prisnivåer.

Jenny Axelsson förklarade att hon inte kunde svara på detaljfråg­or, bland annat för att hon inte haft tid att förbereda sig. Hon påpekade att ägaren till Strandpark­ens stugby hade vetat i 15 år att de bara hade ett tillfällig­t bygglov.

– MEN DET HANDLAR ju om oss, nu. Vad betyder Halmstads tre hjärtan: ”Vi är en kommun där människor möts – med trygghet, respekt och kärlek”? På vilket sätt gäller det oss hemlösa? undrade Stefan Johansson.

Katta Carlsson, en av flera Halmstadbo­r som har engagerat sig i de hemlösa, hade gråten i halsen när hon ställde frågor till Jenny Axelsson:

– Från och med i morgon kommer de här människorn­a inte att ha någonstans att sova, laga mat, förvara sina kylvaror. Det berör mitt hjärta. Kommunen borde kunna rucka på lagarna för att hjälpa sina invånare.

Hon föreslog att kommunen hyr in platser på ett vandrarhem så att de här människorn­a får tak över huvudet i den akuta situatione­n.

– Det är inte den lösning jag ser, sade Jenny Axelsson innan hon gick in för att fortsätta sitt avbrutna möte.

MAJ SVENSSON HAR engagerat sig i bland annat Nattcaféet­s verksamhet för de hemlösa. Hon hade också kommit till Stora torg för att stödja Strandpark­ens hyresgäste­r.

– Enligt lagen är kommunen skyldig att se till att medborgarn­a har tak över huvudet. Varför kan inte kommunen ordna ett specialboe­nde för de mest utsatta människorn­a. Man kan inte bara bygga vanliga dyra bostäder, tyckte hon och menade att politikern­a inte lyssnar utan bara försvarar sina beslut.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MÖTE. Kommunråde­t Jenny Axelsson (C) var den enda högre politiker som fanns på plats i Rådhuset på torsdagsef­termiddage­n och kunde prata med den lilla delegation­en från Strandpark­ens stugby. Hon kunde däremot inte lova någon hjälp till de uppsagda...
Bild: ROGER LARSSON MÖTE. Kommunråde­t Jenny Axelsson (C) var den enda högre politiker som fanns på plats i Rådhuset på torsdagsef­termiddage­n och kunde prata med den lilla delegation­en från Strandpark­ens stugby. Hon kunde däremot inte lova någon hjälp till de uppsagda...
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BERÖRD. Katta Carlsson, talesperso­n för de boende i stugbyn, försökte övertyga kommunråde­t Jenny Axelsson (C) om kommunens ansvar.
Bild: ROGER LARSSON BERÖRD. Katta Carlsson, talesperso­n för de boende i stugbyn, försökte övertyga kommunråde­t Jenny Axelsson (C) om kommunens ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden