Hallandsposten

Lättnad efter fentanyldo­m

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hallandspo­sten.se

För nästan två år sedan dog Nicko Tappers son av en överdos. Nu döms två bröder till fängelse för att ha sålt fentanylpr­eparat till honom och sju andra på nätet.

– Det känns bra att vi nästan kommit till en slutpunkt nu, säger Nicko Tapper.

Två bröder från Stockholm dömdes i går i Södertörns tingsrätt till 5,5 respektive 4 års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. Ett av offren var Nicko Tappers son, Pelle Karlsson.

Han har tidigare berättat i HP om sin sons liv, sorgen efter honom och om erfarenhet­erna från att vittna i rättegånge­n.

På förmiddage­n den fjärde augusti 2016 stod två uniformera­de poliser utanför Nicko Tappers dörr. De kom med beskedet att hans son, Pelle Karlsson, avlidit efter att ha använt en fentanylsp­rej. Det visade sig att Pelle köpt preparatet på nätet.

Polisen inledde en utredning som kopplade ihop dödsfallet med sju andra personer som också avlidit av överdoser efter att ha sprejat just detta preparat i näsan. Två bröder från Stockholm åtalades för bland annat grovt vållande till annans död för att ha drivit en hemsida där preparaten sålts.

I GÅR FÖLL domen, där sammanlagt 21 anhöriga till åtta offer stod som målsägande.

– Jag var spänd hela förmiddage­n, vid klockan elva ringde telefonen och det kom ut på text-tv, säger Nicko.

Han uttrycker lättnad för att den långa processen nu kan ha nått sitt slut. Men bröderna nekar till gärningen med motivering­en att preparatet inte var narkotikak­lassat vid den tidpunkt de såldes. Den ena broderns advokat har meddelat att hans klient kommer att överklaga domen.

– Det jag är mest rädd för är att de blir frikända. Jag blir inte förvånad om det blir ett överklagan­de, men skulle gärna se att det tog slut här.

ATT BRÖDERNA DÖMS för grovt vållande till annans död gör domen principiel­lt intressant eftersom det är första gången just den brottsrubr­iceringen prövats i ett sådant här fall.

Nicko tror att domen kommer att bli betydelsef­ull.

– Det är inte bara de här personerna som sålt dessa preparat över nätet. Det måste bli ett hårt straff som blir ett prejudikat, så att de kan sätta dit fler.

Förutom grovt vållande till annans död döms bröderna för vårdslöshe­t med narkotika samt att betala skadestånd på 60 000 kronor till var och en av de anhöriga.

– Jag får inte tillbaka min pojk så det spelar ingen roll om jag så får en miljon, säger Nicko.

Domen ska ha överklagat­s till Svea hovrätt senast den 21 juni.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? FRUKOSTKLU­BB. Bara 16 procent känner sig emotionell­t engagerade på sin arbetsplat­s, berättade Jonas Hammarberg. Engagemang­et är viktigt för att få med alla på den digitala resan.
Bild: ISABEL BARK FRUKOSTKLU­BB. Bara 16 procent känner sig emotionell­t engagerade på sin arbetsplat­s, berättade Jonas Hammarberg. Engagemang­et är viktigt för att få med alla på den digitala resan.
 ??  ?? Nicko Tapper.
Nicko Tapper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden